Archyvas 2021 - 2022 m.m.

BIRŽŲ R. VABALNINKO BALIO SRUOGOS GIMNAZIJA SKELBIA ATRANKĄ PRADINIO UGDYMO UŽSIENIO KALBOS (ANGLŲ K.)  MOKYTOJO (-OS) PAREIGOMS  UŽIMTI

BIRŽŲ R. VABALNINKO BALIO SRUOGOS GIMNAZIJA SKELBIA ATRANKĄ CHEMIJOS MOKYTOJO (-OS) PAREIGOMS UŽIMTI

BIRŽŲ R. VABALNINKO BALIO SRUOGOS GIMNAZIJA SKELBIA ATRANKĄ IKIMOKYKLINIO/PRIEŠMOKYKLINIO UGDYMO MOKYTOJO (-OS) PAREIGOMS UŽIMTI

Ugdymo proceso organizavimo tvarka 2021-2022 mokslo metais 

Edukaciniai konkursai „Olympis 2022 – Pavasario sesija“

Dėl atlyginimo dydžio už vaikų, ugdomų pagal ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programas, išlaikymą savivaldybės švietimo įstaigose

Birželio 23 d. Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazija mokslo metus baigė, paminėdama monsinjoro Kazimiero Vasiliausko metus. Buvo organizuotas žygis pėsčiomis iš Vabalninko į Kateliškius - monsinjoro gimtinę. Žygį dalyviai pradėjo iš gimnazijos stadiono, suko link Ramongalių, praėjo Remeikių kaimą. Sustojo Kateliškiuose prie paminklinio akmens monsinjorui, išklausė Algirdo Garbausko pasakojimo apie akmens pastatymą. Žygio dalyviams artimiausioje sodyboje buvo organizuota popietė.

OLIMPIADŲ LAIMĖTOJŲ, LABAI GERAI IR  GERAI BESIMOKANČIŲ MOKINIŲ IŠVYKA Į ESTIJĄ

Birželio mėnesį olimpiadų laimėtojai,  labai gerai ir  gerai besimokantys mokiniai vyko į Estiją.

Per porą dienų aplankėme du didžiausius Estijos miestus – Tartu ir Taliną. Abu jie – įdomūs ir unikalūs, abejuose – yra ką pamatyti. Pabuvojome  didžiausiam Baltijos šalių mokslo centre „AHHAA“. Jame informacija apie mokslą ir technologijas pateikiama visiems suprantama ir įdomia, interaktyvia forma.

Pasinėrėme į įvairiausius mokslo pasiekimus ir paslaptis. Važiavome dviračiu 8 m. aukštyje įtemptu trosu, eidami tuneliu išbandėme savo koordinaciją, iš arti stebėjome skruzdėlyno gyvenimą, pabuvojome audros debesyje, patyrėme žemės drebėjimą, leidomės liftu į žemės gelmes, pilotavome kosminį laivą. ir patyrėme daugybę kitokių įdomybių.

Pamatėme išskirtinį, pasaulinio dėmesio sulaukusį Estijos jūrų muziejų, aplankėme gražiausias Talino senamiesčio vietas, patyrinėjome jaukias, akmenimis grįstas uostamiesčio gatveles.

Siekiant didinti gabių mokinių mokymosi motyvaciją, skatinti dalyvauti olimpiadose ir konkursuose kelionė dalinai buvo finansuota mokyklos lėšomis.

 

RENGINYS ŠVENTĖ

Birželio 7 dieną džiugiai nusiteikę gimnazijos mokiniai: 3 klasės mokinė Luknė Urbonaitė, 4 klasės mokinys Benas Bartaševičius, 8 klasės mokiniai Jokūbas Ratnikas, Andra Juknevičiūtė ir Monika Pyragytė, Ig klasės mokinė Urtė Gasperavičiūtė ir IIIg klasės mokinys Marius Kučas vyko į  Kaštonų pagrindinę mokyklą į Biržų ŠPT organizuotą šventę 2021 -2022 m. m. dalykinių olimpiadų, konkursų nugalėtojams. Kartu vyko juos olimpiadoms ir konkursams ruošusios mokytojos: Danguolė Šulnienė, vyresnioji technologijų mokytoja, Aldona Jatulevičienė, biologijos mokytoja metodininkė, Jurgita Umbrienė, pradinio ugdymo mokytoja metodininkė, Janina Žukauskienė, vyresnioji pradinio ugdymo mokytoja, Gintarė Andriliūnaitė, vyresnioji lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, Marytė Martinkevičienė, anglų kalbos mokytoja metodininkė.

Renginio dalyvius pasveikino Biržų rajono mero pavaduotoja A. Garšvaitė, administracijos direktorė I. Varzienė, švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas E. Januševičius linkėdami sėkmės, dar geresnių pasiekimų, smagių ir turiningų vasaros atostogų.

Koncertavo konkurso „ Dainų dainelė“ laureatas Vlado Jakubėno muzikos mokyklos mergaičių ansamblis ir muzikos mokyklos instrumentinis ansamblis. Eiles skaitė rajoninio skaitovų konkurso nugalėtojai.

KARJEROS DIENA 2022 GIMNAZIJOJE

Birželio 7 d. vyko jau tradicija tapusi kasmetinė Karjeros diena. Šias metais netradicinio ugdymo diena „Karjeros diena 2022” vyko vėliau nei įprasta ir buvo skirta  1-8 klasėms.

 1,5 klasių mokiniai aplankė Vabalninko priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą. Mokiniai daugiau sužinojo apie ugniagesio gelbėtojo profesiją. Ugniagesiai gelbėtojai gesina gaisrus, likviduoja avarijas, cheminius incidentus, gelbėja žmones ir jų turtą, gelbėja skęstančius, suteikia pagalbą per stichines nelaimes. Vaikai apžiūrėjo gaisrines mašinas, laikė savo rankose vandens žarną, pasėdėjo už gaisrinės vairo. Norintys pasimatavo gaisrininko kostiumą, šalmus. Kupini įspūdžių ir gerų emocijų mokiniai tęsė pažintį su šia profesija atlikdami kūrybines užduotis.

 2 kl. mokiniai vyko į Ramongalius pas pynėją iš vytelių A. Vinciūną.  Pynėjas parodė, kur mirkomos vytelės, paaiškino, kodėl jas reikia palaikyti susuktas į celofaną.  Mokiniai sužinojo, kad kiekvienas krepšys turi savo formą, kuri išardoma, kai apipinama vytelėmis.  Kad krepšiai pinami etapais, pirma nupinamas reikiamas skaičius dugnų, paskui pinami krepšiai, tik paskutiniame etape uždedamos rankenos ir gaminys, kad būtų tvirtesnis  sutepamas klijais. Visi antrokai turėjo progą pabandyti pinti.

Trečios klasės mokiniai lankėsi Gaižiūnų k. V. Indrašiaus ekologiniame žirgų ūkyje. Per lietuvių kalbos pamokas vaikai daug  buvo sužinoję faktų apie arklius. Įdomus ūkininko pasakojimas apie darbą su arkliais dar labiau praplėtė jų žinias. Trečiokai pamatė iš arti arklius, drąsesnieji galėjo net juos paglostyti. O grįždami namo apžiūrėjo  ūkininko V. Rauduvės mėsinių galvijų limuzinų bandą.

4 klasės mokiniai dalyvavo respublikinėje iniciatyvoje „Šok į tėvų klumpes“. Šios veiklos tikslas – ne tik suteikti progą mokiniams ,,pasimatuoti“ tėvų, senelių, artimųjų profesijas, bet ir juos  įtraukti  į ugdymo procesą. Mokiniai lankėsi pas Beno močiutę D. Palaimienę, kuri yra sertifikuota sodų pynėja. Vaikai apžiūrėjo sodus. Visi skirtingi, nėra nei vieno vienodo. Sužinojo kodėl pinami sodai ir kad šio amato išmoko iš savo močiutės. Tai amatas, kuris perduodamas iš kartos į kartą. Vaikai išmoko nusipinti pagrindinę detalę „reketuką“. Visi pasigamino po šiaudinį paukštelį. Dar ir dovanų gavome- sodą, kuriuo pasipuošėme savo klasę.

Kratiškių daugiafunkcio centro ugdytiniai dalyvavo Karjeros dienoje. http://www.kratiskiumokykla.lt/netradicinis/karjeros-diena-2022-685/lt/

6,7 klasių mokiai išklausė nuotolinę pamoką kitaip  „Kiek mes turime kraujo?“. Pamoką vedė Panevėžio kolegijos biomedicinų mokslo fakulteto dėstytoja V. Elijošaitienė. Dėstytoja gimnazistams pravedė įdomią biologijos pamoką, pristatė kokias specialybes galima įgyti Panevėžio kolegijoje, plačiau supažindino su Biomedicinų mokslo fakultetu.

Technologijų mokytojai 6,7 klasių mokiniams vedė profesinio veiklinimo  pamokas projektus: „Konditerijos labirintai“ ir „Medžio paslaptys“.  Mergaitės  susipažino su konditerio profesija: kepė migdolinius  sausainius, rašė verslo planą bei džiaugėsi puikiais rezultatais vaišindamos  gimnazijos bendruomenę. Šeštokių auklėtoja L. Satkevičiūtė pamokė mergaites skoningai serviruoti stalą. Berniukai lankėsi pas  stalių E. Pavilonį, kuris aprodė medžio apdirbimo stakles, įdomiai papasakojo apie medžio savybes, supažindino su įrankiais be kurių neapsieinama  dirbant su medžiu, aprodė gaminius. Tiek merginos, tiek vaikinai pristatydami savo projektus priėjo vieningos nuomonės, kad šios dvi profesijos ateityje kiekvienam pravers gyvenime.

5 klasės mokiniai dalyvavo Karjeros ugdymo pamokoje „Komandinio darbo pradžiamokslis“, kurią vedė etikos mokytoja, gimnazijos KU koordinatorė I. Pavilionienė. Pirmiausia mokiniai sužinojo kas yra komanda, kuo svarbus darbas komandoje ir kaip galima pasiekti puikių rezultatų dirbant drauge. Šio užsiėmimo metu vaikai išmoko geriau pažinti save, pasitikėti savo jėgomis, susikaupti, nebijoti klysti. Atlikdami įvairias užduotis mokiniai suprato, kad bendravimas yra svarbiausias dalykas  jungiantis komandos narius. Komandinis darbas ypač tinkamas tais atvejais, kai ieškoma naujų, nestandartinių sprendimų. Penktokai kalbėdami apie ateities profesijas dalinosi savo turima patirtimi bei sukūrė plakatą „Kuo būsiu užaugęs“.

Karjeros diena baigėsi susitikimu su Biržų viešosios policijos pareigūnais: V. Andžiene, M. Balčiūnu bei jaunąja policijos rėmėja Toma. 1-5 kl. mokiniai  dalyvavo susitikime „Susipažinkime: policija“. Mokiniai sužinojo apie policininko profesiją bei dalyvavo aktyviose veiklose, šaudė į taikinius. 6-8 kl. gimnazistams susitikimo metu „Ar žinai kas yra policija?“ buvo pristatyta  policijos pareigūno profesija, sužinojo apie studijas Kauno policijos mokykloje bei Vilniaus Mykolo Riomerio universitete. Mokiniai dalyvavo kahoot viktorinoje „Ginti, saugoti, padėti“. Geriausieji buvo apdovanoti policininkų įsteigtais prizais. Po susitikimo visų laukė aktyvi veikla gimnazijos stadione. Drąsiausieji dalyvavo įvairiose  rungtyse bei uždavinėjo įvairiausius klausimus, o smalsiausieji apžiūrinėjo ginklus bei matavosi riaušininkams malšinti skirtą aprangą. Visi suprato, kad policininko profesija yra ne tik įdomi, bet ir atsakinga, reikalaujanti ne tik puikaus fizinio pasirengimo, bet ir išmanumo, supratingumo, greitos reakcijos, gebėjimo greitai priimti svarbius sprendimus.

Netradicinuo ugdymo diena buvo pilna įspūdžių bei susitikimų. Dėkojame svečiams, susitikimus ir edukacines veiklas vedusiems tėveliams, verslininkams, ūkininkams, kurie pasidalino savo sėkmės istorijomis, mokytojams, auklėtojams, kurie  lydėjo, rengė ir organizavo karjeros veiklas, vedė integruotas pamokas ir kitaip prisidėjo prie karjeros veiklų.

Smagu, kai visa bendruomenė supranta, jog ugdymas karjerai svarbus jauno žmogaus gyvenime, reikšminga bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo dalis.

 „Pasirink mėgstamą darbą ir tau gyvenime nė vienos dienos nereikės dirbti.“ Konfucijus.

KU koordinatorė Ilona Pavilionienė

PILIETINĖ INICIATYVA " VILTIES ŽIEDAS"

Prieš 81-ius metus birželio 14 d. prasidėjusių trėmimų metu į tėvynę negrįžo daug žmonių, dužo svajonės, o  Lietuvos laukuose žydėjo rugiagėlės ir ramunės. Šiais metais gimnazija prisijungė prie pilietinės iniciatyvos " Vilties žiedas" . 5-8 ir I g-II g mokiniai , padedant technologijų mokytojai D.Šulnienei pagamino gėlių žiedus. Renginio metu tremtinių laiškus skaitė 6,  I g ir III g klasės mokiniai ir mokytojos A.Štirvydienė ir J.Greviškienė. Vabalninko kapinėse prie tremtinių paminklo gimnazijos 7 klasės mokiniai ir auklėtoja sutiko Biržų rajono savivaldybės, Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Biržų filialo, Stepono Giedriko-Giriečio 501 šaulių kuopos atstovus ir padėjo laukinių gėlių puokštę.

Istorijos mokytoja Audronė Štirvydienė

PRADINUKŲ  LENGVOSIOS ATLETIKOS VARŽYBOS

Birželio pradžioje įvyko tradicinės  pradinukų lengvosios atletikos varžybos, kurias organizavo Biržų „Atžalyno“ pagrindinės mokyklos Pačeriaukštės Petro Poškaus pagrindinio ugdymo skyrius . Jose dalyvavo pradinukų komandos iš Biržų „Atžalyno“, Papilio, Pabiržės , Vabalninko ir    Pačeriaukštės mokyklų. Jaunieji sportininkai dalyvavo 60, 300 ir 400 metrų bėgimo, šuolio į tolį bei kamuoliuko metimo rungtyse.

Mūsų mokyklos mažieji sportininkai iškovojo net 10 medalių. 1 klasės mokinys Linas Lesminavičius 300 metrų bėgimo rungtyje  užėmė 2 vietą. 2 klasės mokinė Rogneta Savickaitė šuolio į tolį rungtyje  irgi pasipuošė 2 vietos medaliu. 2 klasės mokinys Majus Baguška kamuoliuką nusviedė 22,02m ir užėmė 2 vietą. Sėkmė lydėjo ir 3 klasės mokinę Modestą Bražaitę. Modesta iškovojo net 2 medalius: šuolio į tolį   ir kamuoliuko metimo rungtyse laimėtos 3 vietos..

Geriausiai sekėsi  ketvirtokams. Karina Namikaitė bėgo 60 m. o Emilijus Julius Lesminavičius - 400 m. Jie abu pasipuošė 2 vietos medaliais. Smagiausia buvo matyti kamuoliuko metimo rungties apdovanojimus. Visą nugalėtojų pakylą užėmė mūsų gimnazijos ketvirtokai. Raigardas Indrikonis nusviedęs  kamuoliuką 37,32m užėmė 1 vietą, Renaldas Skiečius - 2 vietą, o Matas Labakojis - 3 vietą.

Sveikiname nugalėtojus!

 EDUKACINIS UŽSIĖMIMAS „GIRDĖK, MATYK, ATMINK, SMAGIAI PAŽINK!“ 

Birželio 2 dieną Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos 1-4 klasių mokinukai, lydimi logopedės ir specialiosios pedagogės Ramunės Binkevičienės, išvyko į Biržus. Mokiniai dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Girdėk, matyk, atmink, smagiai pažink!”, kuris vyko gamtoje, prie Biržų pilies. Renginį organizavo ir vedė Kaštonų pagrindinės mokyklos logopedė ir specialioji pedagogė Daiva Brazdžionienė ir Biržų ŠPT logopedė Vaiva Baranauskienė.

Užsiėmimas prasidėjo nuo estafečių gamtoje. Jų metu mokiniai išbandė savo greitumą, miklumą, lankstumą ir azartiškumą. Po rungčių dalyviai keliavo į pilies antro aukšto balkoną. Ten jau laukė išmaniosios užduotėlės. Mokiniai turėjo prisiminti ir atsakyti į klausimus apie girdėtas ir skaitytas pasakas, ieškoti pasislėpusių skaičių, dėlioti dėliones, rasti paveikslėliuose skirtumus, pagal duotą pavyzdį sudėti Biržų pilies fragmentą. Po užsiėmimo vaišinosi saldžiomis vaišėmis.  Dalyviams buvo įteiktos atsiminimų dovanėlės ir padėkos.

Mokiniai džiaugėsi ne tik įdomia veikla, bet ir galimybe aplankyti Biržus, paklaidžioti po Biržų pilį. Visi patyrė daug teigiamų ir įsimintinų emocijų.

 

Logopedė, specialioji pedagogė Ramunė Binkevičienė

KREIPIAMĖS Į MOKINIŲ TĖVELIUS, ESAMUS IR BUVUSIUS MOKYKLOS BENDRUOMENĖS NARIUS, MOKINIUS, GYVENTOJUS, KURIE NORĖTŲ 1,2% DYDŽIO PAJAMŲ MOKESČIO PARAMĄ SKIRTI MŪSŲ GIMNAZIJAI

Sėkmingai sudalyvauta Tarptautiniame matematikos konkurse KENGŪRA.

 

Diena be kuprinių

Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos mokinių savivaldos kultūros komitetas gegužės 13d. (penktadienį) organizavo akciją „Diena be kuprinių“. Akcijos metu buvo prašoma kuprines palikti namuose, o mokymuisi reikalingas priemones į gimnaziją atsigabenti pasitelkiant išmonę ir kūrybiškumą.

Džiugu, kad mestą iššūkį priėmė ir savo kūrybiškumą pademonstravo visos 5-8 ir I-IV g klasės. Mokiniai išties buvo labai kūrybingi: vieni knygas talpino stalo žaidimų dėžutėse, kiti vadovėlius augintinio narvelyje susidėjo, treti vežimėliais vežėsi. Buvo net tokių, kurie priemones, reikalingas mokymuisi, stiklo konteineryje į pamokas atsigabeno.

Mokinių savivaldos kultūros komitetui teko gana rimtas iššūkis – išrinkti klasę, kuri pademonstravo originaliausius būdus, kuo galima pakeisti kasdieninę kuprinę. Akcijos nugalėtojų titulas buvo skirtas II g klasės mokiniams. Jų mokslo metų pabaigoje laukia skanus prizas.

 

Mokinių savivaldos kultūros komiteto nariai

"TEGUL VAIKŲ VEIDUOSE ŽAIDŽIA ŠYPSENOS"

Gegužės 31 dieną ikimokyklinio skyriaus vaikučiai dalyvavo Biržų technologijų ir verslo mokymo centro Vabalninko skyriaus renginyje "Tegul vaikų veiduose žaidžia šypsenos", skirtame Tarptautinei vaikų gynimo dienai paminėti.

Vaikučiai šoko, pasigamino patys drugelius, dėliojo dėliones, susipažino su manekenu, kurio pagalba mokomąsi prižiūrėti ligonius. Vaikučiams buvo piešiama ant veidų ir jie tapo drugeliais, kačiukais, vorais. Vaidino pasaką "Ropė", sportavo sporto salėje, tikroje mokymuisi skirtoje kasoje skenavo prekes ir pabuvojo pardavėjais. Vaikučiai apdovanoti balionais ir knygelėmis.

Dėkojame BTVMC Vabalninko skyriaus kolektyvui už gražią šventę vaikučiams.

JAUNIMO VAKARAS VABALNINKE

Smagu, kad gegužės 27 d. Vabalninko miesto kultūros namuose vykusio jaunimo vakaro organizatorių komandą sudarė  mūsų gimnazijos mokinės. Tai Jaunimo metų ambasadorė, Ig klasės mokinė Stacie Tamonytėir jaunimo savanorė, IV g klasės mokinė Deimantė Estera Steponėnaitė.  Merginų lyderystės dėka Vabalninko krašto jaunimui suorganizuotas renginys buvo saugus, jaukus, su gera programa.


JUOZUKO MUGĖ“ SALŲ DVARO RŪMUOSE

Gegužės 27 d. Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos I g ir II g klasių mokiniai dalyvavo  Rokiškio turizmo ir verslo informacijos centro organizuojamoje „Juozuko mugėje“, kuri vyko Salų dvaro kultūros ir laisvalaikio rezidencijoje, Rokiškio rajone. Mugės metu mokiniai prekiavo savo sukurtais šiaudiniais darbeliais, dalyvavo viktorinoje, šoko, mokėsi audimo, sodų rišimo, švilpukų, šaukštų drožimo amato paslapčių, dalyvavo ekskursijoje po dvarą.

Komisija vertino kiekvienos mugėje dalyvaujančios mokyklos prekybinės vietos bendrą vaizdą ir rankdarbių atitikimą konkurso sąlygoms. Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos komanda užėmė I vietą, buvo apdovanoti prizais ir diplomais.

Mokiniai grįžo pilni įspūdžių ir puikių emocijų.

 

Technologijų vyresnioji mokytoja Danguolė Šulnienė

 

PAMOKA „MATEMATINĖ NAVIGACIJA LABIRINTE“

Gegužės 23 d. 8., Ig ir IIg klasių mokiniai dalyvavo Panevėžio STEAM centre edukacinėje pamokoje „Matematinė navigacija labirinte“. Mokiniai ugdė technologinius įgūdžius, gilinosi į  matematikos, IT ir inžinerijos žinias, IT laboratorijoje atliko tiriamąjį darbą

Nesunkiai pritaikė apskritimo ilgiui apskaičiuoti  formulę  užprogramavo robotą, kuris  nuvyko iš taško A į tašką B ir  pristatė kurjerio siuntą į sandėlį.

ATVIRŲ DURŲ DIENA KUPIŠKYJE

Gegužės 19 d. aštuntokai lankėsi Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje Atvirų durų dienoje. Čia mus pasitiko didelis būrys mokytojų bei mokinių. Turėjome galimybę savo akimis pamatyti mokyklos erdves bei geriau susipažinti su  mokykla: ko ir kaip čia galima mokytis, kokia įsigyta nauja įranga ir technika naudojama mokantis, kur galima atlikti praktikas, o vėliau ir įsidarbinti. Taip pat sužinojome apie  galimybes išvykti į stažuotes užsienyje, pabendravome su grįžusiais iš stažuočių studentais. Nepraleidome progos pasivaržyti sporto aikštyne. Dalyvavome viktorinoje, naudodamiesi internetine Kahoot programėle, išbandėme savo sėkmę prie Laimės rato. Mokiniai, teisingai atsakę į pateiktus klausimus, buvo apdovanoti prizais.

Atvirų durų diena suteikė daug informacijos apie profesinį mokymą, kuris leistų vėliau save realizuoti bei įsitvirtinti darbo rinkoje, siekti karjeros.

 

8 kl. mokinė Vėjūnė Vinciūnaitė

VIKTORINA APIE EUROPOS SĄJUNGĄ

Gegužės 19 d. gimnazijos I g - II g mokinių komanda dalyvavo " Saulės" gimnazijoje surengtoje viktorinoje apie Europos Sąjungą. Mokiniai, atlikdami užduotis, dirbo mišriose komandose. Džiaugiamės prizininkais tapusius Rugilę ir Tomą iš II g, Gretą ir Eveliną iš I g. Nenuskriausti liko ir kiti, apdovanoti paguodos prizais - saldainiais. Mokiniai grįžo pasisėmę žinių ir pabendravę su savo bendraamžiai. 

Pilietiškumo pagrindų mokytoja Audronė Štirvydienė

Respublikinės konferencijos „ŽMOGAUS VIDINIO PASAULIO KOVOSE LABAI NORĖČIAU BŪTI DAR NAUDINGAS SAVO TĖVYNEI“, skirta  MONSINJORO KAZIMIERO VASILIAUSKO metams paminėti 2022–05–18 įrašas

Menų brandos egzaminas

Abiturientės Rita-Inga ir Akvilė sėkmingai išlaikė mokyklinį menų brandos egzaminą. Mokinės  sukūrė mokyklos dekoravimo darbus baltu glaistu bei keramikos technika ir plytelių dekoravimo technika. Ingos darbas papuošė pavaduotojos ugdymui kabinetą, o Akvilės sukurta kompozicija pagyvino mokinių savivaldos kambarį.

 

Dailės egzamino darbo vadovė Jūratė Pranciliauskienė

 

Edukacijos miesto bibliotekoje

3-4 klasių mokiniai labai džiaugėsi gavę kvietimą apsilankyti  Vabalninko miesto bibliotekoje ir sudalyvauti edukacijose ,, Pasakojimo kūrimas“  ir ,, Pasakų mitinės būtybės“, kurias vedė Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos  vaikų literatūros skyriaus darbuotojos.

Trečiokai  mokėsi kurti įdomius pasakojimus, žaidė linksmus žaidimus.

 Ketvirtokai susipažino su mitinėmis būtybėmis: velniu, ragana, laume, milžinu, nykštuku. Mokiniai  ne tik atidžiai klausėsi pasakojimų, bet ir patys juose  aktyviai dalyvavo, atliko įvairias įdomias  ir netikėtas užduotis. O smagiausia buvo patiems sukurti savo mitinę būtybę. Vaikai piešė, spalvino , klijavo. Kiekvienas stengėsi, kad jo sukurta būtybė būtų kuo įdomesnė, originalesnė.

Turiningai praleidę laiką, pagilinę žinias, grįžome į mokyklą.

 

 

Finalinis "Lietuvos mažųjų žaidynių 2022" festivalis Panevėžyje

Puikiai organizuota šventė mažiesiems olimpiečiams, tėveliams, pedagogams. Didžiausios padėkos nusipelnė jos vedėja ir RIUKKA prezidentė  Audronė Vizbarienė.  Pasveikinti atvyko daugybė garbingų svečių: pirmoji  šalies ponia Diana Nausėdienė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė (LTOK) Daina Gudzinevičiūtė, su vaikais bendravo ir užsiėmimus stebėjo  olimpietės dviratininkės Simona Krupeckaitė ir Olivija Baleišytė. Šiame etape taškai nebuvo skaičiuojami, vietos neskirstomos. Visos komandos - nugalėtojos parsivežė asmenines dovanas, medalius, taures ir nepakartojamus įspūdžius.

Sveikiname ikimokyklinio skyriaus komandos narius: Emiliją Namikaitę, Arijų Pisarską, Jorį Atkočiūną, Martyną Kudūkį. 

 

Ikimokyklinio- priešmokyklinio ugdymo mokytoja Stanislava Bražionienė

 

 

PAŽINTIS SU LIETUVOS POLICIJOS MOKYKLA

Balandžio 29 d. I g - IV g klasių mokiniai dalyvavo Lietuvos policijos mokykloje atvirų durų dienoje. Gimnazistai turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su policijos pareigūno profesija. Stebėjo kursantų pirmosios pagalbos teikimo parodomąją programą, kinologų bei Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pasirodymus.

Mokiniai noriai  bendravo su kriminalistinių tyrimų centro atstovais, bandė atskirti tikrus dokumentus nuo padirbtų, sudaryti fotorobotą. Mokinių laukė edukacinės erdvės, kur jie galėjo išbandyti savo jėgas interaktyvaus šaudymo lazerinėje situacijų modeliavimo auditorijoje, pabūti detektyvais ir išryškinti pirštų antspaudus. Taip pat mokiniai turėjo galimybę dalyvauti  iššūkių rungtyse: 40 atsispaudimų per pusantros minutės, manekeno tempimas, taiklumo iššūkis su lazeriniu ginklu.  III g. klasės gimnazistas Kristupas išdrįso priimti iššūkį ir puikiai pasirodė atsispaudimų rungtyje. Būtent ši rungtis yra viena iš fizinio pasirengimo užduočių, stojantiems į policijos mokyklą.

Gimnazistai, kurie domėjosi šia profesija, turėjo progą individualiai pasikonsultuoti apie studijas, pasikalbėti su kursantais ir MRU atstovais.

Smagiai leidome laiką bendraudami su kinologais, rinktinės „Aras“ pareigūnais,  apžiūrėdami pareigūnų tarnybines transporto priemones bei įrangą. Grįžome pamatę ir sužinoję daug įdomių ir naudingų dalykų.

 

Karjeros ugdymo koordinatorė

Ilona Pavilionienė

„LAIMĖS RECEPTAS PAGAL J. MEKĄ“

Balandžio 28 d. 10.45 val. Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijoje vyko renginys „Laimės receptas pagal J. Meką“, skirtas avangardinio kino kūrėjo, kritiko, rašytojo, poeto Jono Meko 100-ųjų gimimo metinių paminėjimui.

Renginio metu skambėjo neformaliojo vaikų švietimo būrelių: muzikavimo studijos (vad. muzikos mokytoja metodininkė Jolanta Stasiūnienė) bei instrumentinio muzikavimo būrelio (vad. Reda Grinkienė) vaikų atliekami kūriniai. IV g klasės mokinė D. Steponėnaitė atliko muzikos brandos egzamino kūrinį.

Visus sužavėjo 7-tos klasės mokinių pristatyta meninė kompozicija pagal Jono Meko kūrybą.

I-ojo aukšto fojė parengta kompozicija su J. Meko nuotraukomis.

Lietuvių kalbos ir literatūros vyr. mokytoja

Gintarė Andriliūnaitė

MOTINOS DIENA

Motinos diena – viena gražiausių pavasario švenčių. Todėl artėjant šiai progai, kiekvienas turėjo nuostabią galimybę originaliai pasveikinti savo mamytes, nes kad ir kokia smulkmena tai bebūtų, bet ji skirta tik mamai ir tik su didele meile.
Darželio grupių vaikai visą savaitę atliko įvairiausius darbus: pasivaikščiojimo metu, iš įvairių gėlių žiedelių, lapelių, šakelių ar akmenukų, dėliojo žodelį MAMA ar mamos vardą. Iš pievoje rastų gėlių darė puokštę mamytei. Mokėsi eilėraščių, dainelių apie mamą, džiugino jas padėdami kasdieniniuose darbuose. Piešė mamytės portretą (mamos plaukus, aksesuarus klijavo iš įvairios gamtinės medžiagos), gamino atvirutes su šilčiausiais linkėjimais.


Ikimokyklinio ugdymo mokytoja Daiva Grubinskienė

DALYVAVIMAS BĖGIMO VARŽYBOSE

Balandžio 29 d. Biržuose vyko bėgimo varžybos skirtos lengvaatlečio Jono Pipynės taurei laimėti.

 Jose dalyvavo ir 28 mūsų gimnazijos 1-IVg klasių mokiniai.         

Smagu, kad tarp daugelio dalyvių mūsų bėgikai pasirodė labai neblogai. Turime net tris prizinių vietų laimėtojus. Pirmas vietas laimėjo 8 kl. mokinys Robertas Lelys ir IV g klasės mokinys Ovidijus Valiūnas. Antrą vietą laimėjo IIIg kl. mokinė Gabija Urbonaitė. Nuo prizininkų nedaug atsiliko ir ketvirti atbėgo  Ig kl. mokinė Evelina Dragūnaitė , IIg kl. mokinys Oskaras Karosas ir IV g kl. mokinė Inga Šulniūtė.

Pradinukai prizinių vietų nelaimėjo, tačiau visi nuoširdžiai stengėsi bėgti. Geriausiai pasirodė 4 kl. mokinys Emilijus Lesminavičius, kuris atbėgo penktas.

Kroso nugalėtojai buvo apdovanoti medaliais ir specialiais prizais, o visi dalyviai atminimo medaliais. Puiku, kad mūsų gimnazijos mokiniai įrodė, kad jie gali nugalėti.  

Fizinio ugdymo mokytojas Vidas Jatulevičius.

„Lietuvos mažųjų žaidynės 2022“ ikimokykliniame skyriuje

Projektas „Lietuvos mažųjų žaidynės“- tai ne tik smagi šventė vaikams, bet ir puikus būdas skatinti vaikų fizinį aktyvumą bei pozityvų požiūrį į kūno kultūrą, ugdyti vaikų taisyklingus fizinius gebėjimus bei olimpinių vertybių, tokių kaip džiaugsmas sportuojant, pagalba, draugystė diegimas.

Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos ikimokyklinis skyrius įsijungė į didžiausią Lietuvos ikimokyklinio ugdymo vaikams skirtą fizinio aktyvumo projektą, kuriame dalyvauja 426 ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Organizatoriai: Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) ir Respublikinė ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacija (RIUKKPA).   Projektą  globoja  pirmoji  šalies   ponia Diana Nausėdienė.

2022 sausio 21dieną po du pedagogus iš įstaigos buvo pakviesti į konferenciją- mokymus, kuriuos vedė projekto koordinatorė, RIUKKPA  prezidentė  Audronė Vizbarienė. Pedagogai buvo supažindinti su projekto nuostatais, naujausia metodine medžiaga.

Projektas vykdomas  trimis etapais. Pirmojo etapo metu( 2022 02 01- 03 31) vyko  virtualios fizinio ugdymo pamokėlės, kuriose dalyvavo visa įstaigos bendruomenė. Antrojo etapo metu (04 01-04 30) organizuojamas sporto festivalis įstaigoje. Trečiame etape (05 01-06 15)  vyks dešimt finalinių festivalių didžiosiose Lietuvos arenose, kuriose dalyvaus 3 mergaitės ir 3 berniukai bei 2 pedagogai iš įstaigos.

Balandžio 27 d. mūsų įstaigoje daugiau kaip valandą šurmuliavo mažieji sportininkai kartu su tėvelių palaikymo komanda. Iškilmingai renginį atidarė gimnazijos direktorė, suplazdėjo    „Lietuvos mažųjų žaidynių „ vėliava. Mažųjų sportininkų laukė mokytojų paruoštos stotelės su įvairiomis sportinėmis rungtimis. Emocijos liejosi per kraštus ne tik dėl gerai nusiteikusių dalyvių, bet ir dėl nerealių sirgalių. Vaikai buvo apdovanoti diplomais.

                                                     Projekto koordinatorė įstaigoje mokytoja Stanislava Bražionienė

VELYKŲ ŠVENTĖ

Šiais metais Velykų šventė Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos ikimokykliniame skyriuje buvo netradicinė. Vaikai visą savaitę grupėse atliko užduotis, susijusias su Velykomis,bandė išsiaiškinti, kokie yra kiaušinių marginimo būdai ir ką jie žino apie Velykas.

Neapsieita ir be grupės aplinkos ruošimo Velykų šventei: Velykų medžio puošimo, viščiukų gaminimo, atvirukų kūrimo ir kt. Vaikai klausėsi pasakojimų apie Velykų papročius, tradicijas, marginimo būdus, dainavo daineles, žaidė velykinius žaidimus – ratelius.

Penktadienį vaikus nudžiugino Velykų Kiškio ir Vienaragio apsilankymas grupėje. Kol vaikai linksmai dūko darželio kieme, Velykų Kiškis ir Vienaragis, atsidėkodamas už aktyvią savaitę, vaikams prie grupės durų paliko po dovanėlę su margučiais ir šventiniu palinkėjimu. Po švenčių vaikai dalinosi Velykų įspūdžiais, grupėse ir lauko aikštelėse rideno margučiu.

PROJEKTAS „FOLKLORO FESTIVALIS“ 

Balandžio 14 d. Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijoje vyko „Folkloro festivalis“. Tai integruotas šokio, muzikos, anglų ir lietuvių kalbos projektas, kuriame dalyvavo 1-4 klasių mokiniai. Kiekviena klasė atliko po vieną lietuvių liaudies dainą ir folklorinį šokį. Visi kartu šoko lietuvių liaudies šokį „Žemaitėlių polka“. Renginį vedė 4 klasės mokiniai lietuvių ir anglų kalbomis. Projekte sutelktai dirbo visos pradinių klasių mokytojos, šokių mokytoja. Projekto idėjos autorė – vyresnioji pradinių klasių mokytoja Sigita Vinciūnienė.

Projektas skirtas artėjančiai tarptautinei šokio dienai paminėti. Tuo pačiu, tai - sveikinimas tėveliams gražios pavasario šventės, Velykų, proga.

 

VIKTORINA „MONSINJORUI KAZIMIERUI VASILIAUSKUI – 100“

DAILININKĖS SIGUTĖS ACH EDUKACINIAI UŽSIĖMIMAI  

Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos 5,7, III g ir IV g klasių mokiniai balandžio 7 d. dalyvavo Sigutės Ach nuotolinėje pamokoje. Tiek vyresnieji, tiek žemesnių klasių mokiniai atliko profesionalios dailininkės akvarelės užduotėles, gilinosi į akvarelės techniką, kūrė savitus mažus darbelius - miniatiūras. Dailininkė Sigutė Ach dalinosi kūrybiškumo paslaptimis, demonstravo įvairias savo taikomos technikos detales. Piešinį mokiniai mokėsi sujungti su tekstu. Tekstas kūrybiniams darbams pasirinktas gimnazijoje įgyvendinamo projekto, skirto Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko metams paminėti, tema.

 

 

BALANDŽIO 2 D. TARPTAUTINĖ VAIKŲ KNYGOS DIENA

Kasmet balandžio 2-ąją, minint Hanso Christiano Anderseno gimtadienį, švenčiama Tarptautinė vaikų knygos diena. Jos tikslas – įkvėpti skaitymo meilę ir atkreipti dėmesį į vaikų knygas.

 2 kl. mokiniai šią dieną paminėjo Vabalninko miestelio bibliotekoje. Bibliotekininkės Vilma Šulnienė ir Asta Brazdžiūnienė skaitė Onos Mačiulienės knygelę vaikams ,,Kiškio šviesoforas“. Antrokai buvo ne tik klausytojai, bet ir aktyvūs dalyviai. Kiekvienas gavo po popierinį veikėją ir kai  išgirsdavo jo pavadinimą, turėjo jį iškelti ir parodyti. Paklausius ar antrokai turi mėgstamiausią knygą, kurią pasiūlytų perskaityti ir draugui, pakilo nemažai rankų. Kad visi mokiniai turėtų savo mėgstamiausią knygelę, vaikai buvo pakviesti jos paieškoti bibliotekoje.

 

 Mokytoja Sigita Vinciūnienė

KLASĖS VALANDĖLĖ  „ATEITIES PROFESIJA“

Kovo 28 d. 5 kl. mokiniai, klasės valandėlės metu, daug sužinojo apie ateities profesiją – bepilotčio drono pilotas.

 Karjeros Mokytoja Ilona Povilionienė atsakinga už ugdymą karjerai, parengė skaidres. Mokiniai susipažino su dronu, sužinojo kokie įgūdžiai reikalingi drono  pilotui,  kur galima pritaikyti bepilotes skraidykles.

Adrijos tėtis, Remigijus Indrikonis pademonstravo tikrą droną ir nufotografavo penktokus klasėje ir kieme. Papasakojo apie drono pritaikymą ūkyje ir kelionėse.

Klasės auklėtoja Jūratė Bartaševičienė.

STUDIJOS KTU TAU TINKA

Kovo 25 d. III g ir IV g klasių mokiniai dalyvavo Kauno technologijų universiteto moksleivių dienoje „Studijos KTU tau tinka“, kuri vyko Kauno technologijų universiteto bibliotekoje.

Mokiniai išklausė pranešimus „ Viskas, ką reikia žinoti apie studijas“ , „Šeima, draugai, ekspertas ir tu: kas teisus dėl tavo ateities?“ , „Dirbtinis intelektas: kaip keičiasi mūsų ateitis ir profesijos“ ir „Ko mane išmokė baimė ?“

Turėjo galimybę dalyvauti lietuvių kalbos, informatikos, matematikos, istorijos konsultacijose ruošiantis brandos egzaminams.

Vyko ekskursijos į KTU fakultetus: Ekonomikos ir verslo informatikos, Elektros ir elektronikos, Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų, Mechanikos inžinerijos ir dizaino, Statybos ir architektūros.

Visi, kurie domėjosi, turėjo progą individualiai pasikonsultuoti apie studijas, pasikalbėti su KTU absolventais ir įmonių atstovais apie karjerą.

Smagiai leidome laiką inovacijų alėjoje, dalyvavome orientacinėse žaidynėse, galėjome pasidaryti laikinas tatuiruotes purškiamų tatuiruočių stotelėje , prisiminimui atsivežėme momentines nuotraukas.

Klasių vadovės sudalyvavo seminare apie IT naudojimą pamokose.

Grįžome sužinoję daug įdomių ir naudingų dalykų, smagiai praleidę laiką.

Technologijų olimpiados "Kūrybos virusas 2022"
Nugalėtojai
I g Urtė Gasperavičūtė I vieta,
III g Vainius Brazdžiūnas III vieta.

II-ASIS ETAPAS „TEMIDĖ“

PROJEKTAS "AUGU LIETUVAI STIPRUS IR SVEIKAS"

Kovo 24 d. priešmokyklinukai dalyvavo respublikiniame ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų projekte "Augu Lietuvai stiprus ir sveikas", kurį organizavo Biržų  lopšelis- darželis "Ąžuoliukas".

 

"NUO MAŽENS MOKAUSI SAUGOTI GAMTĄ"

Ikimokykliniame ugdymo skyriuje Žemės dienai paminėti vyko projektas "Nuo mažens mokausi saugoti gamtą". 

Augdamas vaikas stebi pasaulį, mokosi iš savo patirties, iš suaugusiųjų, iš bendraamžių. Socialinių sąveikų ir sukauptos patirties dėka vaikas konstruoja asmens žinias ir žinojimą. Lavinant vaikų aplinkosauginį mąstymą svarbu sukurti tinkamą aplinką, parodyti, kaip tausoti gamtą Siekiant ugdyti vaikų aplinkosauginį mąstymą ikimokyklinio ugdymo skyriaus vaikai ir darbuotojai išvykome į Vabalninko miesto parką nešini šiukšlių maišeliais. Kiekviena surasta ir surinkta šiukšlė, tai prisidėjimas prie gamtos išsaugojimo. Net ir pats mažiausias vaikas savo veiksmais galėjo prisidėti prie gamtos išsaugojimo, pasimokyti iš bendraamžių ir suaugusių pavyzdžio. Pakeliui atgal į darželį vaikai mokėsi šiukšles rūšiuoti į atitinkamus konteinerius. 

Visą savaitę ikimokyklinio ugdymo skyriaus vaikai gilino žinias apie šiukšlių rūšiavimą ir aplinkosaugą pokalbiuose, žiūrėdami edukacinius filmukus, atlikdami darbelius žemės dienai, darbelius iš antrinių žaliavų, sėjo augaliukus, ruošė lysves daržui.

Ačiū tėveliams prisidėjusiems prie daržo lysvių, ikimokyklinio ugdymo skyriaus kieme, įkūrimo.

Mokytoja Rasa Vasiliauskienė

 

PAMINĖJOME PASAULINĘ ŽEMĖS DIE

Kovo 21-25 dienomis gimnazijoje vyko įvairios veiklos, skirtos Pasaulinei Žemės dienai.

Jaunųjų gamtininkų būrelis „Starkus“ organizavo akciją „Dovana Žemei“. Jos metu buvo surinkti net 2017 tuščių sąsiuvinio lapelių, kurie  bus panaudoti mokinių apklausų metu. Taip bus sutaupyta net 168 ploni sąsiuviniai. Dešimtokė Rugilė atnešė 643 lapelius, o šeštokė Faustė atnešė  427 lapelius.

Jaunieji gamtininkai paruošė stendą, kuriame informavo, kaip mokiniai gali prisidėti prie to, kad oras ir vanduo būtų švaresni.

Dailės pamokų metu mokiniai piešė plakatus,  skirtus Žemės dienai, ir juos patalpino trečio aukšto fojė esančiame stende.

Muzikos pamokose mokiniai dainavo apie Žemę.

Gamtos ir biologijos pamokų metu mokiniai aktyviai  dalyvavo protmūšyje skirtame Žemės dienai.

Nugalėtojai: 5 kl.- Adrija, 6 kl.- Faustė, 7 kl.- Rokas, 8 kl. –Miglė, Ig kl.- Arijus, IIg kl. –Viktorija, IIIg kl.- Marius, IVg kl.- Mantas.

Lietuvių kalbos pamokų metu mokiniai rašė laiškus Žemei, skaitė apie Žemę.

Klasės valandėlių metu buvo žiūrimas filmukas apie šiukšlių rūšiavimą, jo svarbą.

Dėkojame visiems, kurie prisidėjo prie Pasaulinės Žemės dienos paminėjimo mūsų gimnazijoje.

„Jaunųjų gamtininkų būrelio „ Starkus“ vadovė Aldona Jatulevičienė.

SĖKMĖ PIEŠINIŲ KONKURSE

Mūsų gimnazijos 1-4 klasių mokiniai dalyvavo respublikos  bendrojo ugdymo įstaigų virtualiame piešinių konkurse ,, Kaukėtos Užgavėnės“. Vaikai stengėsi nupiešti kuo įdomesnį, spalvotesnį piešinį. Neseniai mus pasiekė džiugi žinia - 4 klasės mokinė Karina Namikaitė tapo šio konkurso laureate. Sveikiname!

 

LAISVĖS ŽAISLAI

Kovo 14 d. 3 klasės mokiniai ir mokytoja Jurgita Umbrienė dalyvavo edukaciniame užsiėmime Ramongalių bendruomenės namuose.

Mokiniai sužinojo, kokie žaislai buvo prieš 500 metų, kad anksčiau sulūžusių žaislų neišmesdavo, o juos „gydydavo žaislų daktaras“, kodėl skudurinės lėlės būdavo be veido, kad žaislai pasakoja laikmečio istoriją, nusako socialinę padėtį, auga kartu su vaikais ir niekada „nenustoja dirbti“.

Vaikai atsinešė savo seniausią, mylimiausią žaislus, turėjo žaislų mainymui. Bet mainai neįvyko, nes savi žaislai, pasirodė brangesni.

Vaikai pasakojo atsineštų seniausių žaislų istorijas, apžiūrėjo žaislų parodėlę.

Žaislų spalvos gali būti kūrybiškai interpretuojamos. Mokiniai puikiai žinojo, ką reiškia geltona, žalia, raudona ir mėlyna, geltona spalvos. Tradicinio amato meistrė Zita Kumpelienė trečiokus pamokė pasigaminti apyrankes. Trečiokai namo grįžo pasipuošę Lietuvos trispalvės  ir Ukrainos mėlyna-geltona spalvų apyrankėmis.

Užsiėmimą organizavo Biržų kultūros centro Ramongalių skyrius.

ŠAŠKIŲ TURNYRAS  "MES MOKAME ŽAISTI ŠAŠKĖMIS

Priešmokyklinio ugdymo grupės vaikai kovo 10 d.  dalyvavo Respublikiniame švietimo įstaigų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo vaikų šaškių turnyre "Mes mokame žaisti šaškėmis", skirtame Lietuvos valstybingumui. Turnyrą organizavo Biržų r. lopšelis -darželis "Drugelis".

Nugalėtojais pripažinti  MIGLĖ SRIUBIKAITĖ ir ARAS AUKŠTIKALNIS. 

 

NETRADICINĖ PAMOKA

Kovo 8 d. I g klasės mokiniai kartu su technologijų mokytoja D. Šulniene vyko į Biržų muziejų „Sėla“. Mokiniai dalyvavo akcijoje, kurios pagrindinis tikslas solidarizuotis su Ukrainos žmonėmis, narsiai ginančiais savo ir mūsų visų Laisvę. Gimnazistai pilies kiemelyje sudėliojo Lietuvos ir Ukrainos vėliavas.

Biržų muziejuje ,,Sėla“ mokiniai aplankė Lilijos Valatkienės parodą-instaliaciją „Saga apie Lietuvą“, kurios pagrindinė mintis – Lietuvos gyventojų emigracija – perteikiama originaliai panaudojant sagas. Parodos centre įrengta įspūdinga sagų sala. Pasėmęs saują sagų, gali ne tik kiekvieną jų apžiūrėti iš arčiau, bet ir pajusti kiekvienos sagos energiją: juk tiek kartų ją lietė žmonių rankos, kol saga buvo drabužyje. Mokiniai iš sagų kūrė laikinus paveikslus: ornamentus, mozaikas, peizažus, portretus.

Technologijų mokytoja D. Šulnienė

Iniciatyva: Vaikų laisvės apyrankė!

Kovo 10 d. 2 klasės mokiniai prisijungė prie Ukrainos palaikymo iniciatyvos „Vaikų laisvės apyrankė!“. Taip išreiškė savo palaikymą Ukrainai ir bendrai šalių vertybei – laisvei, prisijungiant prie globalios laisvės palaikymo pamokos iniciatyvos. Pamokos metu mokiniai diskutuodami apie laisvę rišo Ukrainos ir Lietuvos vėliavos spalvomis laisvės apyrankes sau ir savo artimiausiems žmonėms.

Mokytoja Sigita Vinciūnienė

INTEGRUOTA DALYKŲ DIENA „SKIRIAME LIETUVAI“

Kovo 10d. gimnazijoje vyko integruota dalykų diena, skirta paminėti kovo 11-ajai, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai. Per trečią ir ketvirtą pamokas pradinių klasių bei I-IV g klasių mokiniai dalyvavo integruotame lietuvių kalbos ir literatūros bei muzikos projekte „Dainuoju Lietuvai...“. Mokiniai klausėsi IV g klasės mokinės Evelinos Tilindytės bei muzikavimo studijos (vad. J. Stasiūnienė) narių atliekamų dainų bei III g klasės mokinių skaitomų poetės, gimusios Vabalninke,  Pranės Aukštikalnytės-Jokimaitienės eilių.

Penktosios pamokos metu 1-5 klasių mokiniai dalyvavo integruotame istorijos bei pilietinio ugdymo projekte „Gyvasis tautos žiedas“. Jo metu mokiniai tapo gyvąja širdimi, kuria išreiškė savo meilę Lietuvai bei palaikymą Ukrainai. Vyresniųjų klasių mokiniai dalyvavo integruotame IT ir mokinių savivaldos projekte, protmūšyje, kurį inicijavo Biržų jaunimo reikalų taryba. Protmūšyje I-oji vieta atiteko II g klasės mokinių komandai, II-oji vieta – 8 klasės mokinių komandai, o III-ioji vieta – III g klasės mokinių komandai.

Mokiniai, dalyvaudami įvairiose veiklose, ne tik prisiminė, ką žino apie Lietuvos kelią į laisvę, tačiau kalbėdami apie šiandieninius įvykius Ukrainoje, svarstė, kokia visgi ta laisvė yra trapi.

 

 Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Andriliūnaitė

ŽINIŲ KONKURSAS „TEMIDĖ"

Kovo 10 d. Biržų švietimo pagalbos tarnyboje įvyko mokinių teisinių žinių konkurso „Temidė“ I-asis etapas. Renginyje dalyvavo 6 Biržų rajono ugdymo įstaigų komandos iš „Aušros“, „Atžalyno“, Kaštonų pagrindinių mokyklų, „Saulės“ ir Vabalninko Balio Sruogos gimnazijų bei Biržų technologijų ir verslo mokymo centro.

Sveikiname Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos komandą:  Eveliną Dragūnaitę Ig kl., Gretą Garbauskaitę Ig kl., Gabija Urbonaitę IIIg kl., Džiasniną Tilindytę IIIg kl., Kristupą Rimšą IIIg kl., užėmus 1-ąją vietą ir patekus į II-ąjį konkurso etapą!

Linkime sėkmės!

 

Geografijos olimpiada  "Mano gaublys 2022"

Nugalėtojai

3 kl. mokinė Luknė Urbonaitė,

4 kl. mokinys Benas Bartaševičius,

8 kl. mokinys Jokūbas Ratnikas.

Sveikiname!!!

SAUGI IR IŠRADINGA TRADICINĖ KAZIUKO PARODA „MAŽIEJI AMATININKAI“ DARŽELYJE

Kovo 4 dieną saugiai, atskirai grupėse, vyko tradicinė Kaziuko mugė Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje. Jau iš pat ryto vaikučiai pasinėrė į mugės šurmulį. Klijavo, karpė, dažė, spalvino, siuvo, vėrė. Kiekvienoje grupėje prekeivių stalai mirgėjo nuo darbelių gausos. Kiekvienas galėjo derėtis, pokštauti, pirkti ir už dyka gauti. Ši šventė – tai puikus liaudies tradicijų puoselėjimas bei gražaus vaikučių, tėvelių ir visų darželio darbuotojų bendravimo ir bendradarbiavimo pavyzdys.

Susitikimas su knygos „Gyvenimas, koks jis buvo. Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija“ autore

Kovo 3 d. 11 val. antrojo aukšto fojė 6-tos, 7-tos ir I g klasės mokiniai dalyvavo susitikime su žurnaliste, rašytoja, knygos „Gyvenimas, koks jis buvo. Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija“ autore Ramune Sakalauskaite. Susitikimo metu mokiniai sužinojo įdomių istorijų, nutikusių knygos autoriai, bendraujant su Monsinjoru Kazimieru Vasiliausku. Rašytoja trumpai papasakojo, koks gi buvo tas Monsinjoras, kodėl daugelio atmintyje liko, kaip paprasta, bet gyvenimą ir žmogų labai mylėjusi asmenybė.

Sakalauskaitė minėjo, kad Monsinjorui K. Vasiliauskui visada rūpėjo pirmiausia išklausyti, suprasti žmogų, net jei jo nuomonė ir kardinaliai besiskyrusi nei jo paties. Autorė taip pat visiems mokiniams linkėjo neskubėti teisti, o pirmiausia įsiklausyti į kito žmogaus mintis, jas išgirsti. Išmokę ne tik kalbėti, bet ir klausyti, išsaugosime ne tik vidinę ramybę, bet galbūt ir užkirsime kelią nesusikalbėjimui. Autorė, kviesdama išreikšti palaikymą Ukrainai, pakvietė visus dalyvius bendrai nuotraukai.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja G. Andriliūnaitė

 

VAIKAI IŠVARĖ ŽIEMĄ IŠ KIEMO

Kovo 1-ają dieną darželio vaikai išvarė žiemą iš kiemo. Dalyvavo visos darželio grupės. Pagrindinė renginio užduotis išvaryti žiemą iš kiemo, kad ateitų gražus pavasaris. Vaikai dainavo Užgavėnių daineles, pažaidė keletą žaidimų, stebėjo ,,Kanapinio ir Lašininio" kovą. Renginio pabaigoje buvo sudeginta Morė. Ši šventė vaikams paliko didelį įspūdį, kad galėjo pasipuošti savo gamintomis kaukėmis, persirengti įvairiais personažais Užgavėnių tematika. Po renginio vaikai savo grupėse skanavo blynus.

Mokytoja Daiva Grubinskienė

Šiandien, kovo 1d., buvo minima vabalninkietės poetės ,tautosakininkės PRANĖS  AUKŠTIKALNYTĖS-JOKIMAITIENĖS 100 metų. Ši kūrėja yra ,,viena iš tragiškosios kartos“ atstovų. Jos posmai išleisti 1938m. rinkinyje,, Sugrįžimai“.

Poetės eiles skaitė IIIg klasės berniukai Vabalninko miestelio skvere, netoli jos gimtojo namo.

UKRAINOS PALAIKYMUI - VISUOTINĖ ISTORIJOS PAMOKA

Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos 5-IV g klasių mokiniai vasario 28 d. dalyvavo Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS) inicijuotoje palaikymo Ukrainai akcijoje - nuotolinėje visuotinėje istorijos pamokoje, kurią vedė LŠMPS pirmininko pavaduotojas ir istorijos mokytojas Audrius Jurgelevičius. Tai buvo pamoka apie Ukrainą, jos šimtmečių istoriją, valstybingumo šaknis. 

 

III G KOMANDA KONKURSO „BŪK INŽINIERIUS“ NUGALĖTOJA 

Vasario 25 d. dvi III-IV gimnazijos klasių komandos dalyvavo Panevėžio kolegijos Technologijos mokslų fakulteto organizuotame konkurse „Būk inžinierius“. Gimnaziją atstovavo III g „VBSG-III“  ir IV g „Bravo“ komandos. Konkurso tikslas – populiarinti inžinierines profesijas ir ugdyti moksleivių kūrybiškumą.

Renginyje dalyvavo 9 komandos iš Panevėžio regiono mokyklų. Konkursą sudarė keturi turai, kurių metu moksleiviai turėjo pademonstruoti sumanumą bei žinias iš fizikos, matematikos bei informacinių technologijų. Pasibaigus konkursui buvo paskelbta pertrauka, kurios metu vyko ekskursija po kolegijos Technologinių mokslų fakultetą. Kol komisija skaičiavo taškus, konkurso dalyviai susipažino su erdviomis bei atsinaujinusiomis klasėmis, laboratorijomis, biblioteka.

Smagu pasidžiaugti, kad III g komandai „VBSG-III“ atstovavo: Marius Kučas, Mantas Ramunas, Gabija Urbonaitė, Kristupas Rimša ir Beata Pavilionytė. Jie ne tik tapo trečiojo turo, bet  ir konkurso nugalėtojais. Komanda gavo ne tik padėkas, bet ir vertingas dovanėles.

Noriu padėkoti abiejų komandų mokiniams, kurie dalyvavo konkurse. Tai buvo nemažas iššūkis, kuris pareikalavo žinių bei sumanumo. Tokie renginiai skatina mokinius domėtis inžinierinėmis veiklomis, ugdo moksleivių komandinio darbo įgūdžius, domėjimąsi profesijomis, skatina bendradarbiavimą tarp skirtingų mokymo įstaigų.

 

Karjeros ugdymo koordinatorė Ilona Pavilionienė

AKCIJA „PASVEIKINKIM VIENI KITUS“, SKIRTA PAMINĖTI VALSTYBĖS ATKŪRIMO DIENĄ 

Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos I g klasės mokiniai dalyvavo akcijoje „Pasveikinkim vieni kitus“. Mokiniai pagal pateiktą receptą kepė keksiukus, kuriuos papuošė trispalvėmis vėliavėlėmis. Keksiukai buvo pristatyti į Biržų krašto muziejų „Sėla“.

Gimnazija pasipuošė Lietuvos valstybės atkūrimo dienai. 5-6 klasių mokiniai iš siūlų sukūrė trijų spalvų paukščius. Trispalviai paukščiai nutūpė ant šeštokų sukurtų floristinių kompozicijų. 

Paminėkime mūsų Valstybės atkūrimo dieną džiaugdamiesi bendryste bei pasveikindami vieni kitus!

 

Mokytoja D. Šulnienė

54-OSIOS LIETUVOS MOKINIŲ BIOLOGIJOS OLIMPIADOS RAJONE REZULTATAI 

Šiemet biologijos  olimpiada vėl  vyko nuotoliniu būdu.  Joje dalyvavo devyni I g- IVg klasių mokiniai.

Smagu pasidžiaugti, kad III g kl. mokinys Marius Kučas šiemet  olimpiadoje užėmė pirmą vietą. Pernai jis buvo antras rajone. Marius visada aktyviai dalyvauja biologijos pamokose, nuolat kelia ranką ir pasisako. Todėl šiemetiniai rezultatai labai nudžiugino.   

Puikiai pasirodė ir Ig kl. mokinė Urtė Gasperavičiūtė bei IV g. kl. mokinė Inga Rita Šulniūtė, kurios užėmė ketvirtas vietas ir nuo trečios vietos atsiliko  tik dešimtosiomis balo.

Noriu padėkoti visiems mokiniams, kurie dalyvavo biologijos olimpiadoje. Tai buvo nemažas iššūkis, kuris, manau, skatins mokinius toliau gilintis į biologijos mokslą, nebijoti dalyvauti ir parodyti savo žinias.

 

Biologijos mokytoja Aldona Jatulevičienė

„MOKONOMIKA“ GIMNAZIJOJE

Vasario 4 dieną 1-4, 5-8 ir Ig-IVg klasių ir Kratiškių daugiafunkcio centro mokiniai dalyvavo didžiausioje nuotolinėje pamokoje „Mokonomika“. Pamoka buvo transliuojama tiesiogiai daugiau nei 3 valandas ne tik Lietuvos, bet ir po pasaulį išsibarsčiusioms lietuviškų mokyklų moksleiviams.

Tai net 24 pamokos tvarumo, pilietiškumo, finansinio raštingumo ir kitomis aktualiomis temomis. Visi pranešimai vyko 3 pogrupiuose ir vienu metu vyko skirtingoms klasėms.

1-4 klasių pogrupis vadinosi Atradėjai. Kaip pabusti geresniame pasaulyje?; Gimtadienio planas ir stebuklingi miško lobiai; Skauto kuprinės paslaptys; Kai rankos prabyla. Kaip „skamba“ lietuvių gestų kalba?; Tvarumo magija: iš džinsų į prijuostę; Čempionų pusryčiai: karatė treniruotė su Jurgita; Šeimos biudžetas arba kiekvienas gali; Pasidaryk pats: namų laboratorija. Tai atradėjų pamokų temos.

5-8 klasių pogrupis vadinosi Kūrėjai. Kur susitinka idėjos ir pinigai?; Misija – kosmosas. Mažieji žemės palydovai, gimę Lietuvoje; Pagauti tinkle: kaip išlikti prisijungusiam ir saugiam?; Kuris superherojus apsaugos mūsų klimatą?; Kokioje Žemėje gyvensime po šimto metų?; Kas yra finansinis intelektas arba FIQ?; Kada informacija klaidina, kelia grėsmę ir kaip atpažinti melagienas?;  Penki klausimai apie senovės Lietuvą. Arba kas neduoda ramybės mokiniams? Tai kūrėjų pamokų temos.

Ig-IVg pogrupis vadinosi Ekspertai. Istorijos (ne)suklastosi. Kas saugo mūsų istoriją?; Nepasisekė? Puiku!; Moterys prieš vėžį: mokslininkės išdrįsusios atrasti; Kaip įdarbinti technologijas, kad jos ne trukdytų, o padėtų mokytis?; Kodėl svarbu atpažinti savo jausmus?; Kodėl demokratija apsimoka?; Nusiimk stereotipų akinius; Finansinių burbulų anatomija. Tai ekspertų temos.

Įdomios ir turiningos buvo pertraukos. Ar spėjo  mokiniai pasiimti sau tai, kas aktualu ir įdomu? Apie tai sužinosime pamokų aptarimo, refleksijų metu.

  NETRADICINĖS PAMOKOS

 Vasario 2-ąja Vabalninko Balio Sruogos gimnazijoje švenčiama ne tik rašytojo Balio Sruogos gimimo diena, bet kartu pažymimas ir gimnazijos vardadienis. Ta proga, per antrą pamoką, visi pradinių klasių mokiniai buvo pakviesti į netradicinę pamoką „Apie Balį Sruogą kitaip...“, kuri vyko gimnazijos sporto salėje.

Netradicinės pamokos metu pradinukai žiūrėjo gimnazijos mokinių kurtą filmuką apie B. Sruogą, vėliau savo žinias pasitikrino viktorinoje, kurią vedė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja G. Andriliūnaitė. Džiugu, kad 1–4 klasių mokiniai ne tik žinojo, kas buvo Balys Sruogą, bet ir puikiai paaiškino, kas yra poezija, dramaturgas. Išvardino visus Vabalninko mieste esančius objektus, skirtus Baliui Sruogai atminti.

Pradinių klasių mokytoja J. Umbrienė papasakojo, kaip sekėsi mokiniams dalyvauti visą savaitę trūkusiame dailyraščio konkurse, kurio metu mokiniai kiek įmanydami stengėsi kuo dailiau perrašyti Balio Sruogos kūrinių fragmentus. Gražiausių darbų autoriams buvo įteikti  padėkos raštai.

Direktoriaus pavaduotoja D. Baltrušaitienė 1–4 klasių mokiniams įteikė padėkas už padarytą pažangą, mokantis pirmojo pusmečio metu.

5–8 klasių mokiniai sporto salėje vykusioje gimnazijos vardo dienos šventėje – netradicinėje pamokoje „Apie Balį Sruogą kitaip...“ dalyvavo per trečią pamoką.

5-tos klasės mokinės deklamavo B. Sruogos eilėraščius, 6-tos klasės mokiniai ne tik deklamavo poemos „Giesmė apie Gediminą“ fragmentus, bet ir II-ojo aukšto fojė surengė poemos iliustracijų parodą. Septintokai pristatė detektyvinio pobūdžio filmuką, kuriame aiškinosi, kodėl gimnazija pavadinta Balio Sruogos vardu. Na, o 8-tos klasės mokiniai pristatė labai originaliai sukurtą žemėlapį, kuriame pavaizdavo rašytojo keliones bei su jomis susijusius svarbiausius gyvenimo etapus.

Renginio metu mokiniai pristatė atliktus kūrybinius darbus, gilino turimas žinias apie savo karšto rašytoją Balį Sruogą.  8 klasės kūrybinis darbas 

Direktoriaus pavaduotoja D. Baltrušaitienė įteikė mokiniams padėkas už padarytą pažangą, mokantis įvairių mokomųjų dalykų.

  

Į netradicinę pamoką „Apie Balį Sruogą kitaip...“, skirtą paminėti 126-ąjį rašytojo gimtadienį, o tuo pačiu, ir gimnazijos vardo dieną, I–IV g klasių mokiniai buvo pakviesti per ketvirtąją pamoką.

I g klasės mokiniai parengė pristatymą „Sruogų šeimos likimas“. II g klasės mokiniai pasirūpino renginio vietos papuošimu bei įgarsinimu. Taip pat parengė plakatą, su žymiausiomis Balio Sruogos mintimis. Rašytojo asmenybę, remdamiesi kitų žmonių atsiminimais, pristatė III g klasės mokiniai.

Bene labiausiai mokinių bei renginį stebėjusių mokytojų dėmesį prikaustė IV g klasės mokinių atlikta meninė kompozicija, kurios metu mokiniai įtaigiai skaitė Balio Sruogos memuarinio romano „Dievų miškas“ fragmentus.

Po mokinių darbų pristatymo, direktoriaus pavaduotoja D. Baltrušaitienė padėkojo mokiniams, jiems padėjusiems pasiruošti mokytojams. Įteikė padėkas mokiniams, už padarytą pažangą, mokantis įvairių mokomųjų dalykų.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja G. Andriliūnaitė priminė, kad Vabalninko kraštas yra garsus čia gimusiomis iškiliomis asmenybėmis. Monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas – vienas iš jų. Akcentavo, kad Lietuvos Respublikos Seimas 2022 metus yra paskelbęs Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko metais. Direktoriaus pavaduotoja D. Baltrušaitienė pristatė projekto, skirto Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko metų paminėjimui, numatomas veiklas bei renginius.

Lietuvių kalbos ir literatūros vyresnioji mokytoja  Gintarė Andriliūnaitė

Sausio 27 d. Tarptautinė Holokausto aukų atminimo akcija

 #WeRemember/ #Mes Prisimename
 

 Sausio 27 d. Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos 8-IV g klasių mokiniai dalyvavo    Dr. Monikos Skerytės-Kazlauskienės nuotolinėje  paskaitoje moksleiviams „Nori? Nenori? Reikia? – kas priverčia išlipti iš lovos? Pokalbis apie motyvaciją“.  Prie renginio iš ciklo „Mokslo žinių dienos“ mokiniai prisijungė Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyriaus „Mokslininkų rūmai“ kvietimu.  Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Dalia Baltrušaitienė

TARPTAUTINIS MATEMATIKOS KONKURSAS „PANGEA 2022“

Lietuvoje konkursą organizuoja VIMS – International Meridian School“.

Konkurso tikslas: populiarinti matematiką ir sudaryti galimybę tobulėti gabiems vaikams.

Konkurso uždaviniai:

  • Skatinti mokinių mąstymo procesus;
  • Skatinti teorines žinias taikyti praktikoje;
  • Sužadinti ir išplėsti matematines kompetencijas;
  • Stiprinti pasitikėjimą savo jėgomis ir skatinti savarankiškumą bei sąmoningumą;
  • Skatinti tarpmokyklinį matematikų bendradarbiavimą;
  • Skiepyti meilę matematikai.

Šiais metais konkursas vyko sausio 27d. Dalyvavo 16 (1 – 8 kl.) gimnazijos mokinių. Mokiniai elektroniniu būdu atliko matematines užduotis.

Lietuvos mokinių informatikos ir informatinio mąstymo konkurse „Bebras“ 1 etape dalyvavo 40 mokinių (2 -8 kl. ir I g – IV g kl.). Aštuoni mokiniai savivaldybės mastu užėmė pirmas vietas. Vyresniųjų grupėje į antrą etapą Neda Vaitekūnaitė, Rokas Teresevičius ir Janas Pranskūnas.

Pamoka netradicinėje aplinkoje

Sausio 25  d. Biržų Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos I g klasės mokiniai, Vabalninko bibliotekoje, aplankė tautodailininkės Bangos Joneliūkštienės rankdarbių parodą „Nuo...iki...“

Parodoje mokiniai buvo sužavėti rankdarbių gausa, technikų įvairove.

Su meile ir itin kruopščiai atlikti darbai mokiniams buvo puikūs pavyzdžiai, kaip prasmingai ir naudingai galima praleisti laiką.

 

Technologijų mokytoja D. Šulnienė

IŠVYKA „GLOBOKIME ŽVĖRELIUS IR PAUKŠTELIUS ŽIEMĄ“

Darželį lankantys visi vaikai dalyvavo išvykoje, pagal projektą ,,Globokime žvėrelius ir paukštelius žiemą“. Vyko į  ūkininko Audriaus Stačkūno ūkį, aplankyti jo auginamų ,,danielių". Išvykai vaikai pasiruošė iš anksto atsinešę įvairių daržovių tinkančių globotinių maitinimui. Ūkininko augintiniai auginami  aptvare, todėl vaikams buvo saugu juos maitinti, pamatyti ir džiaugtis. Ši trumpa išvyka vaikams sukėlė daug  emocijų, einant aplink augintinių aptvarą laikas buvo praleistas aktyviai gamtoje, buvo iš arti susipažinta su nematytais gyvūnais.

GEROS SAVIJAUTOS PROGRAMA „JAUČIU, MĄSTAU IR VEIKIU“

Sausio 20 d. 5 kl. mokiniai kartu su auklėtoja J. Bartaševičiene vyko į Panevėžyje esančią studiją „Ramuma“. Mokiniai dalyvavo įvairiose edukacinėse veiklose, parengtose pagal geros savijautos programą „Jaučiu, mąstau ir veikiu“. Mokiniai žaidė įvairius žaidimus, stebėjo ir mokėsi įvardinti savo bei draugų emocijas, mokėsi valdyti pyktį.

 

 

Po aktyvių bei smagių veiklų, vaikai ragavo žolelių arbatą, dalijosi patirtais įspūdžiais.

SAUSIO 13- OSIOS MINĖJIMAS IKIMOKYKLINIAME SKYRIUJE

Mūsų įstaigoje rytas prasidėjo prisijungiant prie pilietinės iniciatyvos "Atmintis gyva, nes liudija". Visose grupėse sužibo žvakelės, kaip vienybės ir laisvės simboliai, pagerbiant žuvusius ir nukentėjusius  1991 sausio 13-osios dalyvius. 

Darželio ugdytiniai kartu su savo mokytojomis įvairiausiomis veiklomis paminėjo Laisvės gynėjų dieną.

 

 

Sausio 13- ąją , minint Laisvės gynėjų dieną, gimnazija prisijungė prie pilietinės akcijos "Atmintis gyva nes liudija" ir uždegė žvakutes. Tą dieną klasės valandėlėse ir istorijos pamokose buvo prisiminti 1991 m. įvykiai.6, 7 ir I g klasės mokiniai  aptarė knygą ,,Biržiečiai Laisvės Naktyje" ir skaitė vabalninkiečių prisiminimus.

 

Istorijos mokytoja Audronė Štirvydienė 

PAMOKA NETRADICINĖJE APLINKOJE

Sausio 13 d. Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos antros klasės mokiniai ir mokytoja Sigita Vinciūnienė  svečiavosi  Ramongalių bendruomenėje, kur vyko edukacinis užsiėmimas „Atmintis gyva, nes liudija...“.   Jie susitiko su Sausio 13-osios įvykių dalyve Emilija Urboniene. Susitikimo metu buvo pristatyta knyga "Biržiečiai laisvės naktyje", Emilija įtaigiai vaikams pasakojo apie tos įsimintinos nakties įvykius, atsakinėjo į vaikų klausimus.  Antrokai skaitė Emilijos Urbonienės eiles apie Sausio 13-osios įvykius, visi kartu, klausydami dainos "Laisvė", peržiūrėjo eiliuoto pasakojimo pristatymą.

  

KALĖDINIS I – IV G KLASIŲ KARNAVALAS „ŽIEMOS PASAKA“

 „Apšerkšniję mūsų žiemos – balta, balta – kur dairais...“ – šiais žodžiais gruodžio 22 d. IV g klasės mokiniai I – III g klasių mokinius pakvietė pasiklausyti labai originaliai sekamos „Žiemos pasakos“. Pasaką sekusi senelė bandė padykusiam nykštukui įrodyti, kad pasakomis ir stebuklais tikėti ne tik reikia, o tiesiog BŪTINA. Tik va nykštuko būta labai jau nepatiklaus, tad senelei teko visą savo išmonę panaudoti. Smagu, kad senelė turėjo visą galybę pagalbininkų. Taigi, I g klasės mokiniai labai šiuolaikiškai ir originaliai pasakojo istoriją apie dingusį žąsiną, vardu Antanas, prognozavo klaidžią sniego pūgą ir stebėjosi Saulės naujametiniais pokyčiais – nukirptomis kasomis. IV g klasės mokiniai pakvietė nykštuką paklaidžioti parku ir ieškoti stebuklingojo sidabro šulinio, kartu su vilku, balta meška, šauniąją keliautoja Dora. Jiems į pagalbą skubėjo stebuklingasis Doros žemėlapis. II g klasės mokiniai priminė Eglės – žalčių karalienės – istoriją. Pamokė, kad su mitinėmis būtybėmis nevalia juokauti, o ir prieš duodant žodį – būtina gerai pagalvoti.

O senelė vis sekė ir sekė pasakas... Į sceną, kaip kadais poetas P. Širvys rašė: „... tyliau užu šešėlį...“, įėjo mergelė našlaitėlė, krepšeliu nešina. Mat piktoji pamotė, kailiais ir raudona suknele pasidabinusi, išvijo našlaitėlę vidury žiemos miškan žibučių ieškoti. O kaip ir visose lietuvių liaudies pasakose, kur buvęs, kur nebuvęs – geradarys pagalbininkas pasirodo ir padeda našlaitėlei. Tik ne stebuklais ar burtais gėleles surasti, o nuveda mergaičiukę ten, kur šiluminės trasos driekias ir virš jų gėlelės net viduržiemy žydi. IV g klasės pasirodymas neįtikino nykštuko – ir toliau senelę tildė, sakydamas, kad pasakomis netiki.

Tačiau senelės labai jau sumanios ir atkaklios būta. Toliau kartu su III g klasės mokiniais sekė pasaką apie nykštukus, pusnynuos miegančius, aukso žuvis lede. O tuo metu ir ragana (siurbliu apsiginklavusi) praūžė, prabildėjo. Stovi nykštukas nustebęs ir nebežino, ką ir besakyti. Bet, kaip toje pasakoje: „... senelė užusnūdo/ Ir jos pasaka baigta.“, Kalėdinis karnavalas „Žiemos pasaka“ ėmė ir pasibaigė. Patikėjo pasakomis nykštukas ir kartu su visais IV g klasės mokiniais bei Kalėdų seneliu žiūrovams padovanojo nuotaikingą šokį.

Visi renginio dalyviai buvo apdovanoti saldžiais prizais, draugiškomis šypsenomis ir visa galybę šiltų aplodismentų.

Lietuvių kalbos ir literatūros vyr. mokytoja

Gintarė Andriliūniatė

5–8  KLASIŲ KALĖDINIS KARNAVALAS „KALĖDOS HAVAJUOSE“

Gruodžio 23d. nuo pat ryto už lango snyguriavo, o ir šaltukas išdykėliškai žnaibėsi. Tačiau 8 klasės mokiniai 5–7 klasių mokinius pakvietė keliauti į Havajus ir pasižiūrėti, kaip gi ten švenčiamos šv. Kalėdos. Gimnazijos antrojo aukšto fojė skambanti nuotaikinga muzika, stūksantis ugnikalnis bei gėlių girliandos iš karto mintimis visus nukėlė į egzotiškuosius Havajus.

Kadangi dabar visame pasaulyje labai populiarūs įvairūs talentų šou, aštuntos klasės mokiniai sumanė patys sudalyvauti Havajuose vykusiame talentų šou. Nors ir labai stengėsi dainuoti, tačiau vienas žodžius pamiršo, kitas šokti nemokėjo, trečias išvis kažkur žioplinėjo, kol galiausiai suprato – na nepavyks jiems talentų šou laimėti, geriau jau jo teisėjais būti ir vertinti kitus.

Andra ir Miglė pristatė Havajietiško aštuntokų talentų šou teisėjus: Jokūbą, Matą, Eriką ir Martyną, ir pakvietė šeštos klasės mokinius pademonstruoti, kokių gi talentų jie turi. Šeštokai ne tik smagiai pašoko, bet dar ir dovanomis teisėjus apdalino. Žiūrovai plojo, ovacijomis palaikė. O teisėjai ne tik pagyrimų, bet ir kandesnio žodžio nepagailėjo.

Antri į sceną žengė 7–os klasės mokiniai. Blizgūs, gražūs, pasipuošę ir labai rimtai pasiruošę nugalėti. Šaunus mergaičių duetas ir berniukų pritariamieji balsai – bene labiausiai visus sužavėjęs pasirodymas. Tik, kaip dažniausiai ir būna, žiūrovų ir teisėjų nuomonės nesutapo. Teisėjai, turbūt pajautę sau konkurenciją, kandžių replikų nepagailėjo ir girti septintokų atliktos dainos neskubėjo.

5–os klasės mokiniai, ne tik mokosi nuotoliniu būdu, bet ir Kalėdiniame talentų šou dalyvavo nuotoliniu būdu – parodė savo kurtą filmuką, apie chaosą įvairiausių technologijų prikimštame pasaulyje. Šis filmukas vienbalsiai buvo išrinktas geriausiu pasirodymu ir susilaukė daugiausiai teisėjų palaikymo šūksnių.

Galiausiai Havajuose, kaip ir Lietuvoje, pasirodė Kalėdų senelis ir visus karnavalo dalyvius apdovanojo saldžiaisiais prizais. Po karnavalo 5–8 klasių mokiniai žiūrėjo animacinį filmą „Grinčas“, dalijosi kelionės po Havajus įspūdžiais. 

  

 

Lietuvių kalbos ir literatūros vyr. mokytoja 

Gintarė Andriliūnaitė

PRADINUKŲ KALĖDOS

Gimnazijos pradinukai nekantriai laukė Kalėdų. Ta proga, gruodžio 23 d. visi vyko į Panevėžio kino centrą  ,, Garsas“ , kur žiūrėjo linksmą  nuotaikingą filmą    ,, Mažosios Klaros Kalėdos“. Vaikams tai paliko didelį įspūdį, nes dauguma pirmą  kartą matė filmą tokiame dideliame ekrane. Pasibaigus filmui - vaikų laukė staigmena. Į salę atkeliavo Kalėdų Senelis . Kad gauti dovanėlių, kiekvienos klasės mokiniai turėjo atlikti įvairias Kalėdų Senelio užduotis.

 Smagiai praleidę laiką ir gavę dovanų, grįžome į mokyklą.

DARŽELIO KALĖDOS

Kalėdų šventės labiausiai laukia vaikai. Gruodžio 20d. Vabalninko Kultūros namų salė klegėjo nuo vaikų juoko, šurmulio ir džiaugsmo! Juos aplankė ,,Raganiukės" teatro artistai, kurie nustebino gražiais kostiumais, dekoracijomis bei vaidyba. Vaikai spindinčiomis akimis stebėjo spektaklį ,,Raudonkepurė pusnyse". Spektaklio artistai rodė programą ir pakvietė vaidinti vaikus iš salės žiūrovų. Vaidinti ant scenos  darželio vaikams labai patiko ir susirinkusiems svečiams parodė be galo gražų ir išskirtinį pasirodymą. Po spektaklio  vaikai sulaukė iš toli ateinančio didžiausio  džiaugsmo - Kalėdų Senelio su dideliu maišu pilnu dovanų. Senelis kvietė didelius ir mažus vaikučius atsiimti dovanėlių. Vaikai Kalėdų Senelį pradžiugino įvairiais eilėraščiais. Juos drąsiai, išraiškingai ir noriai deklamavo.  Buvo sukurta tikra Kalėdinė dvasia, pilna juoko, džiaugsmo, šypsenų, bei nepakartojamų akimirkų.

 

 

 PENKTOKAI – SIAUBO FILMUKO KŪRIMO KONKURSE 

Lapkričio mėn. gimnazijos 5 klasės mokiniai, klasės vadovė Jūratė Bartaševičienė bei būrelio „Vizualinis menas. IT“  būrelio vadovas Irmantas Baltrušaitis dalyvavo leidyklos „Aukso žuvys“ ir literatūros pažinimo programos „Vaikų –žemė“  Siaubo filmuko kūrimo konkurse pagal Kotrynos Zylės knygą „Siela sumuštinių dėžutėje“.

Šiuo konkursu  buvo siekiama sudominti mokinius lietuvių mitologija ir ja besiremiančia šiuolaikine literatūra vaikams, skatinti skaityti ir kūrybiškai interpretuoti perskaitytus kūrinius, ieškoti jungčių tarp literatūros ir šiuolaikiniam vaikui artimo skaitmeninio pasaulio. Buvo sukurtas 3 min. trukmės filmukas, kurio atlikėjai – 5 klasės mokiniai. Už dalyvavimą filmuko kūrimo konkurse Sruoginukai (5 klasės mokiniai) apdovanoti Kotrynos Zylės padėkos raštu.  

Žiūrėti filmuką  

ETNINĖS KULTŪROS OLIMPIADA 

2021 m. gruodžio 16 d. Biržų švietimo pagalbos tarnyboje vyko pirmojo etapo etninės kultūros olimpiada. Olimpiadoje dalyvavo Biržų r. Balio Sruogos gimnazijos 8 klasės mokinė Monika Pyragytė. Dalyviai savo etninės kultūros žinias parodė spręsdami testą ,,Lietuvos etnografiniai regionai’’. Antroji užduotis – kūrybinės raiškos ir veiklos pristatymas. Monika pristatė savo kūrybos darbus – karpinius. Puikiai atlikusi užduotis Monika Pyragytė užėmė I vietą. Nugalėtojos laukia regioninis etapas.

Technologijų vyresnioji mokytoja Danguolė Šulnienė.

Respublikinis integruoto dailės, technologijų ir muzikos projektas  "Žiemos pasaka"

Projekte dalyvavo  NVŠ ,,Dainavimo studijos"  ir  NVŠ  dailės būrelio ,,Margaspalvė dirbtuvėlė" 
1-4 klasių mokiniai. 
Projekto organizatoriai Vilniaus Maironio progimnazija

Žiūrėti video

MOKINIŲ KŪRYBINIAI DARBAI – VABALNINKO ŽOLINĖS AIKŠTĖJE

Gražus ir prasmingas bendradarbiavimas gimnaziją sieja su Biržų kultūros centro Vabalninko skyriumi, Vabalninko seniūnija. Šios organizacijos pakvietė gimnazijos mokinius dalyvauti Kalėdinių dekoracijų parodoje “Saldainių karalystė“ .

Beveik visos klasės su užsidegimu gamino dekoratyvinius saldainius, kurie gruodžio 13 d. papuošė Vabalninko Žolinės aikštę, sukūrė šventišką nuotaiką vabalninkiečiams, miesto svečiams.

Gaminant saldainių dekoracijas, aktyviai mokiniams talkino tėveliai. Ačiū jiems už tai. Spalvingą saldainių dekoraciją pagamino gimnazijos ikimokyklinis skyrius.

 „Saldainių karalystė“ Vabalninko Žolinės aikštėje prie Kalėdinės eglutės veiks iki Trijų Karalių.

  

         

Mokinių savivaldos kultūros komitetas

GEROS SAVIJAUTOS PROGRAMA

2021–2022 m. m. startavo Geros savijautos programa, kurią parengė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Programos paskirtis-užtikrinti mokinių, besimokančių pagal bendrojo ugdymo programas, emocinės savijautos bei psichikos sveikatos gerinimą, sudarant galimybę visiems mokiniams dalyvauti tikslinėse įvairaus pobūdžio Savijautos programose.

Gruodžio 14-15  d. I-IV klasių gimnazistai susitiko su Geros savijautos programos lektoriais Roma ir Vytautu ir dalyvavo   edukaciniame užsiėmime „KOMANDIŠKUMO PAGRINDAI“.

Akyvus užsiėmimas per praktines užduotis padėjo mokinimas geriau suvokti komandinio darbo svarbą, gilesnį mokinių savęs pažinimą, gebėjimą reflektuoti, priimti atsakingus sprendimus. Mokiniai sustiprino bendrumo, pasitikėjimo jausmą, tarpusavio komunikaciją, mokėsi išsikelti bendrus tikslus, pasidalinti veiklas, spręsti kylančius iššūkius ir ieškoti bendrų spendimų bei norą padėti vieni kitiems.

    

Geros savijautos programos koordinatorė Ilona Pavilionienė

 

RENGINYS BŪSIMIEMS TĖVELIAMS IR MAMYTĖMS

Šiandien mūsų  gimnazijoje Ig- IVg klasių moksleiviams vyko Kultūros paso edukacinė paskaita – diskusija tema: "ŽMOGAUS GYVYBĖS KULTŪRA. Gyvybės vystymasis iki gimimo, neplanuotas nėštumas, išeitys bei pasekmės". Užsiėmimo tikslas - ugdyti atsakingą ir pagarbų jaunimo požiūrį į tarpusavio bei lytinius santykius, šeimos kūrimą grįstą tarpusavio pagarba ir atsakomybėmis, ugdyti atsakingą požiūrį į tėvystę/motinystę bei šviesti jaunimą apie besąlygišką žmogaus gyvybės vertę nuo jo pradėjimo iki natūralios mirties, apie žmogaus vystymąsi iki gimimo, neplanuotą nėštumą, fizines bei psichologines pasekmes, pagalbą bei sprendimo būdus. Du lektoriai iš Vilniaus "Krizinio nėštumo centro", įdomiai ir įtraukiančiai pateikė informaciją iš vyro ir moters pozicijų. Jie kvietė moksleivius aktyviai dalyvauti diskusijoje apie gyvybę, įstatymus, psichologinius aspektus. Didelio susidomėjimo sulaukė žmogaus  gemalo muliažų palaikymas rankose. Visi moksleiviai trumpam pasijuto atsakingi už mažą gyvybę.

Lektoriai džiaugėsi, kad mokiniai buvo aktyvūs, atvirai diskutavo, nuoširdžiai bendravo. Moksleiviai po renginio sakė, kad buvo įdomu, naudinga ir tai panaudos savo gyvenime.

   

SLURŠ koordinatorė Aldona Jatulevičienė.

KALĖDINĖ GERUMO AKCIJA VABALNINKE

Išaušęs gruodžio 1-osios rytas ne tik paskelbė kalendorinės žiemos pradžią, bet ir šiaurinio vėjo gūsiai, šelmiškai žnybčiojantys paraudusius aplinkinių skruostus,  priminė, kad didžiosios metų šventės jau visai arti. Prasidėjęs Advento laikotarpis, o gal vis dažniau pasirodantis ramus snaigių valsas, priverčia stabtelėti ir pagalvoti ne tik apie žybsinčias parduotuvių vitrinas, dovanas ar beprotišką lėkimą kasdienybės koridoriais. Susimąstome apie nuveiktus darbus, viltis, svajones. Norisi dažniau mėgautis šeimos artuma ir namų ramybe. Visi vienaip ar kitaip pasiduodame gruodžio ramybės ir gerumo aurai. Galbūt dėl to šis mėnuo skelbiamas gerų darbų mėnesiu.

Pirmasis žiemos rytas Vabalninko miestelio gyventojus nustebino net tik gausiai iškritusiu sniegu. Praeivių dėmesį kaustė ir žadino smalsumą Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos mokiniai, kurie pasidavę garų darbų pasiutpolkei, gruodžio 1-osios rytą šalia parduotuvės „Maxima“ paskelbė Kalėdinę gerumo akciją senjorams. Gimnazijos savivaldos nariai žvarboką rytmetį kvietė senjorus pasivaišinti karštos arbatos puodeliu ir gabalėliu gardaus pyrago. „Pasidalinkime gabalėliu šilumos!“ – akcijos šūkis ne tik skatino prieiti arčiau, bet ir skelbė žinią, kad jaunas žmogus taip pat geba suprasti, užjausti, pasidalyti, tiesiog pradžiuginti kitą.

Gimnazijos savivaldos mokiniai džiaugėsi pavykusia akcija. Jos metu buvo išdalinti ne tik pyragai, karštos arbatos puodeliai, bet ir nuoširdžios šypsenos, dėkingumo žodžiai, sutikti seniai matyti veidai. Ir nors rankos nuo šiaurinio vėjo mėlo, tačiau už karštą arbatą labiau šildė praeivių geras žodis ir nuoširdus „ačiū“.

Kultūros paso edukacija „Riterija LDK“

Lapkričio 24 d. 1-4 ir 5-8 klasių mokiniams vyko interaktyvi istorijos pamoka „ Riterija Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“. Gimnazijoje pamoką pravedė šarvuotas, spalvota tunika pasipuošęs, riteris. Pasakodamas mokiniams linksmas istorijas, jis supažindino su riterių gyvenimu viduramžiais, demonstravo rekonstruotus šarvus ir ginklus. Įdomiausias dalykas visiems buvo , kad  ne tik ginklus galėjo apžiūrėti ir išbandyti jų svorį, bet ir sudalyvauti dvikovoje su riteriu. Pamokos pabaigoje riteris su mokiniais nusifotografavo.

Istorijos mokytoja Audronė Štirvydienė

EKSKURSIJA Į GAISRINĘ

Ikimokyklinukai "Pelėdžiukai" aplankė Vabalninko gaisrinę, norėjo sužinoti, kokia tai profesija. Vaikus pasitiko gaisrininkas, kuris aprodė patalpas, kur jie budi dieną naktį. Parodė mašina su kuria  važiuoja į gaisrą, gelbėti avarijose įstrigusius žmones, skęstančius.... Leido į ją įlipti, pasukioti vairą, užsidėti šalmą, papasakojo, kad mašina veža 5 t. vandens, kad gaisrininkai apsirengia per 1 min. Vaikams davė palaikyti rankose vandens švirkštą, liesti mašinos šonuose esanti inventorių.

Buvo įjungta sirena, garsas privertė vaikus išsigąsti, užsikimšti ausis. Gaisrininkui paklausus, ar nori būti gaisrininkais, panoro du.... Su dideliais įspūdžiais vaikai grįžo į darželį, žaisti pirmu iškritusiu sniegu...

  

 

Gimnazijos viešnia – vaiko teisių apsaugos specialistė

Gimnazija tęsia prevencinę veiklą prieš smurtą, patyčias.

Lapkričio 18 d. Panevėžio apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Biržų rajone vyriausioji specialistė Violeta Lisienė susitiko su  7 klasės mokiniais klasės valandėlėje. Specialistė pasidalino informacija apie Vaiko teisių apsaugos struktūrą, statistika apie smurtą patyrusius vaikus Biržų rajone. V. Lisienė  mokiniams pasakojo apie smurtą, jo rūšis, atpažinimą, kalbėjo apie patyčias, patyčių prevenciją. Kartu su mokiniais aptarė klausimus: Ką daryti, kur kreiptis, patyrus smurtą, patyčias?  Ar žinai, kokios tavo teisės, tavo pareigos?

Specialistė pasidalino kontaktais, kuriais galima kreiptis pagalbos. Mokiniai žiūrėjo du filmukus patyčių prevencijos tematika. Po kiekvieno iš jų sekė psichologės komentarai, kas mokiniams buvo labai naudinga. Susitikimo pabaigoje mokiniai gavo dovanų vaiko konstituciją.

Gimnazijai Panevėžio apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Biržų rajone vyriausioji specialistė Violeta Lisienė paliko informacinės medžiagos, kuri bus panaudota informacinio stendo įrengimui, medžiaga bus pasidalinta su mokiniais, mokinių tėvais.

 

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Dalia Baltrušaitienė

Lapkričio 16 d.-  tarptautinė Tolerancijos diena

2021 metų Tolerancijos dienos idėja – Tolerancijos miestas. Istorijos pamokose su mokiniais prisiminėme Vabalninko miestelio XIX a. istoriją, nes tada jame gyveno ne tik lietuviai, bet ir žydai. Diskutavome apie dabartinę politinę situaciją valstybėje ir kaip ji gali įtakoti mūsų gyvenamą vietovę. Gimnazijos mokiniai piešė piešinius, kuriuose kūrė savo  Tolerancijos miestą.

  

Istorijos mokytoja Audronė Štirvydienė

OLIMPINIS MĖNUO

Spalio mėnesį vykusio projekto ,,Olimpinis mėnuo“ metu, pradinių klasių mokiniai buvo supažindinami su sportu ir sveika gyvensena, skatinami aktyviai laiką leisti pertraukose tarp pamokų ir pamokose, išbandė įvairias mankštas ir žaidimus.

Žinomi Lietuvos sportininkai paruošė pratimus mankštoms, vaikai taip pat turėjo progą su atletais pabendrauti virtualiai. 2 kl. mokiniai dalyvavo susitikime per Zoom su LTeam bėgike Egle Balčyte, 4 kl. mokiniai su LTeam sprito bėgike Agne Šerkšniene.

 Dalyvaujančių mokyklų pedagogai buvo aprūpinti vaizdinėmis rekomendacijomis kaip vesti fizinio ugdymo pamokas , patarimais apie visas projekto temas.

„Olimpinis mėnuo“ įtraukė ne tik pedagogus bei moksleivius, bet ir jų tėvelius. Vaikai kartu su šeimos nariais buvo skatinami kūrybiškai bei aktyviai leisti laisvalaikį. Projekto veiklos padėjo atskleisti moksleivių kūrybiškumą, skatino bendrystę, draugystę klasėje, puoselėjo sveikos gyvensenos, fizinio aktyvumo įpročius.

  

 

 

Ką augina pradinukai...

Daugelis mokinių turi namuose augintinių. Dažniausiai tai šuniukai ar kačiukai. O štai trečiokė Urtė Skvireckaitė augina ..... afrikines sraiges. Tarptautinės gyvūnijos dienos proga ji savo mažąsias drauges atsinešė į gimnaziją. Urtė apsilankė visose pradinukų klasėse: parodė ir papasakojo kuo augintines maitina, kaip rūpinasi, ką jos mėgsta. Urtė jau turi ir dar vieną egzotinį augintinį: gyvalazdę. Tikimės, ir ją pamatyti.

 

,,A. PETRAUSKO GRYČIA – DUONA KVEPIA“

2 kl. mokiniai vyko į Kupiškio r., Uoginių k. amatų centrą, kur dalyvavo edukacinėje veikloje ,,A. Petrausko gryčia – duona kvepia“. 

Užsiėmimo metu mokiniai susipažino su duonos kepimo paslaptimis, sužinojo kaip raugiama, maišoma bei kepama naminė duona. Patys dalyvavo kepimo procese – jo metu  suformavo savo kepaliuką ir iškeptą ,parsivežė į namus. Edukacijos metu galėjo parodyti savo žinias ir atpažinti javų rūšis.  Kol duonelė kepė , pasivaišino žolelių arbata, apžiūrėjo klėtyje ir bokšte esamus etnografinius rakandus, archeologinius radinius

  

 Mokytoja Sigita Vinciūnienė

PAMOKOS BIBLIOTEKOJE

 Daug įdomiau mokytis ne mokykloje. Taip pasakytų trečiokai. Jau tampa gražia tradicija lietuvių kalbos pamokas, kai susipažįstama su rašytojais, vesti miesto bibliotekoje. Trečiokus ir mokytoją J. Umbrienę maloniai priima ir padeda pravesti pamokas bibliotekininkės A. Brazdžiūnienė ir V. Šulnienė. Po pamokos mokiniai grįžta į mokyklą su pasirinktomis rašytojų knygomis. Trečiokai jau  susipažino su rašytojais N. Kepeniene ir V. Račicku. Su malonumu skaito jų knygas.

 

SUSITIKIMAS SU BIRŽŲ RAJONO POLICIJOS KOMISARIATO PAREIGŪNAIS

Spalio 20d., trečiadienį, Vabalninko Balio Sruogos gimnazijoje vyko netradicinės pamokos 6–8 bei I–IVg klasių mokiniams. Per trečią ir ketvirtą pamokas mokiniai buvo kviečiami į susitikimą su Biržų rajono policijos komisariato pareigūnais.

Susitikimo metu pareigūnai, Vita Andžienė ir Mindaugas Balčiūnas, mokiniams pasakojo apie prekybą žmonėmis. Ši tema pasirinkta neatsitiktinai. Spalio 18 dieną visose Europos Sąjungos šalyse jau trečius metus minima kovos su prekyba žmonėmis diena. Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) duomenimis, prekyba žmonėmis yra viena iš didžiausių migracijos problemų Lietuvoje, kurią tik dar labiau paskatino įvairios ekonominės krizės šalyje. Pareigūnai minėjo, kad keičiasi prekybos žmonėmis formos, mastas, prekybos žmonėmis aukų verbavimo taktika ir išnaudojimo būdai. Išnaudojimo formos darosi daug įvairesnės, o į verbuotojų pinkles patenka vis daugiau jaunų, neturinčių išsilavinimo žmonių. Dažniausiai susigundančių lengvu, gerai apmokamu darbu, patikėję naujų pažįstamų pažadais. Tad išsilavinimą bei socialinius įgūdžius pareigūnai akcentavo, kaip vienus svarbiausių dalykų, padedančių realiai įvertinti gautus darbo ar kitus viliojančiai skambančius pasiūlymus.

Klausydamiesi paskaitos, mokiniai galėjo pasvarstyti, kaip patys elgtųsi vienoje ar kitoje situacijoje. Pasidalino savo mintimis. Pareigūnai atkreipė vyresniųjų klasių mokinių dėmesį į tai, kad reikėtų būti ypač atidiems, ketinant vykti į užsienį darbo tikslais. Minėjo, kad labai svarbu iš anksto atlikti „namų darbus“: pasidomėti darbą siūlančia įmone, atidžiai perskaityti darbo sutartį, užsirašyti artimiausios Lietuvos ambasados kontaktus, apie išvykimą pranešti artimiesiems, turėti asmens dokumentų kopijas.

Įdomu tai, kad į kovą su prekybą žmonėmis aktyviai įsitraukusios ir bažnyčios. Daugelyje pasaulio šalių bažnyčiose yra įkurtos Šv. Mortos grupės, kurios vienija bažnyčių ir teisėsaugos iniciatyvas kovai prieš prekybą žmonėmis. Šios grupės suteikia reikiamą pagalbą bei informaciją nukentėjusiems.

Išties džiugu, kad į gimnaziją atvykę svečiai siekė ne išgąsdinti mokinius, galbūt net atkalbėti nuo savo tikslų realizavimo svečioje šalyje, bet pasidalijo patarimais, reikalinga informacija. Priminė ir apie asmeninės informacijos viešinimą virtualiojoje erdvėje. Akcentavo, kad ne viskas, ką matome internete, yra tiesa. Ir kaip svarbu gerai pagalvoti, prieš imantis veiksmų.

  

Būrelio „Tik tiek“ parengta medžiaga

PAGERBTI LAISVĖS GYNĖJAI

Artėjant Mirusiųjų atminimo dienai, Vėlinėms, gimnazijos I g ir IV g klasių mokiniai Vabalninko kapinėse aplankė savanorių, gynusių Lietuvos laisvę 1918 - 1920 m., kapus.

Uždegtos žvakutės  – prisiminimo ir padėkos ženklai tiems, kurie išėjo, palikdami savo pėdsakus gimtojo krašto istorijoje.

 

 Istorijos mokytoja Audronė Štirvydienė

MOKINIŲ MOKYMAI PREVENCIJOS TEMOMIS

Spalio 18, 22, 25 dienomis Vabalninko Balio Sruogos gimnazijoje vyko projekto „SVEIKESNIS IR SAUGESNIS JAUNIMO GYVENIMAS“ mokymai 8, I g ir II g klasės mokiniai. Mokymai įgyvendinti bendradarbiaujant su Biržų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuru.

Mokymus vedė lektorė – Tatjana  Ščiurina, asociacijos „Laisvas žmogus“ įkūrėja ir prezidentė, Tarptautinės blaivystės akademijos profesorė, psichologė-metodininkė, Vilniaus arkivyskupijos Carito Maišiagalos dekanato socialinė darbuotoja – savanorė, dirbanti vaikų žalingų įpročių prevencijos srityje.

8 ir II g klasių mokiniai dalyvavo mokymuose, kurių tema „Psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevencija". Mokiniai išgirdo atsakymus į šiuos klausimus:

-Kuo mums žalingi sidrai, elektroninės cigaretės, energetiniai gėrimai?

- Kodėl psichoaktyvios medžiagos yra žmogaus priešai? Kaip vystosi priklausomybės?

- Psichoaktyvių medžiagų vartojimo pasekmės;

-  Kiek žmonių nukenčia nuo vieno vartojančiojo psichoaktyvias medžiagas?

- Kam naudinga, kad daugėtų priklausomų žmonių? Kodėl kuriamos reklamos skatinančios vaikus vartoti psichoaktyvias medžiagas?

- Kaip išvengti ar išsivaduoti nuo priklausomybių?

I g klasės mokiniai dalyvavo mokymuose tema  „Alkoholio vartojimo prevencija“.

Lektorė pateikė atsakymus į šiuos klausimus:

- Kuo mums žalingas alkoholis?

- Kodėl alkoholiniai gėrimai yra žmogaus priešai? Kaip vystosi priklausomybės?

 - Alkoholinių gerimų vartojimo pasekmės;

- Kiek žmonių nukenčia nuo vieno vartojančiojo alkoholinius gėrimus?

- Kam naudinga, kad daugėtų priklausomų žmonių? Kodėl kuriamos reklamos skatinančios vaikus vartoti alkoholį?

- Kaip išvengti ar išsivaduoti nuo priklausomybių?

Mokymai vyko nuotoliniu būdu per ZOOM programą.

 

Mokymus koordinavo visuomenės sveikatos specialistė Aušra Šulnienė.

BIOGRAFINĖS APYBRAIŽOS APIE BALĮ SRUOGĄ „GYVENIMAS PERBĖGO PER ATMINTĮ“ PRISTATYMAS

Spalio 13 dieną, trečiadienį, kartu su klase bei lietuvių kalbos mokytoja, Gintare Andriliūnaite, lankėmės Biržų krašto muziejaus SĖLA Vabalninko skyriuje, kur vyko istoriko, publicisto Juozo Brazausko biografinės apybraižos apie Balį Sruogą „Gyvenimas perbėgo per atmintį“ pristatymas. Įdomu tai, kad ir Vabalninko miestelis apybraižos pristatymui buvo pasirinktas neatsitiktinai. Balys Sruoga ne tik gimė šiame krašte, lankė mokyklą, bet ir brendo, kaip išskirtinė asmenybė. Jo vardu pavadinta ir Vabalninko gimnazija.

 Autorius renginio metu pasakojo įdomius ir galbūt daugeliui nežinomus faktus apie  B. Sruogą. J. Brazauskas pasakojo apie poeto vaikystę, ypatingus santykius su broliais. Ypač sudomino pasakojimas apie vieno iš B. Sruogos brolių jam dovanotą gimnazisto kepurę, kuria mažasis Balys labai džiaugėsi ir kartu net į pamokas pradžios mokykloje nešdavęsis, niekam esą net pasimatuoti jos neleisdavęs. Taip pat apybraižos autorius kalbėjo apie poeto santykius su aplinkiniais. Minėjo, jog B. Sruoga dažnai likdavo nesuprastas aplinkinių, ne kartą teko iškęsti ir patyčias.

Brazauskas skaitė apybraižos fragmentus. Pasakojo, kodėl rašydamas apybraižą pasirinko rašyti būtent apie Balį Sruogą. Jo manymu, tai įžymiausias ir kūrybiškiausias to meto poetas, kuris taip ir nebuvo deramai įvertintas.

Gražiais A. Gustaičio žodžiais apie Balio Sruogos nemirštantį atminimą, autorius baigė renginį ir priminė, kad pirmiausia mes būtume žmonėmis, kad išliktume žmonėmis net ir esant pačioms sudėtingiausioms aplinkybėms. Džiugu, kad autorius Vabalninko Balio Sruogos gimnazijai padovanojo vieną savo apybraižos „Gyvenimas perbėgo per atmintį“ egzempliorių. 

 

  

 II g klasės mokinė Santa Mazrimaitė 

RUDENĖLIO ŠVENTĖ IKIMOKYKLINIAME SKYRIUJE

Ruduo dar šiltas ir švelnus, išmarginęs linksmai lapus, spalio 4-8 dienomis kvietė vaikus keliauti rudens takais. Keliaudami aplankė sodus, kuriuose prinoko obuoliai, kriaušės, dainavo daineles, deklamavo eilėraščius, minė mįsles, kopijavo patarles apie darbą, darbštuolius. Tėveliai, kartu su vaikučiais, mokytojomis, suruošė parodėlę: "Auksinis ruduo". Rudenėlis , išbarstęs lauktuves, kvietė vaikus surasti. Visą savaitę vaikai diskutavo apie daržoves ir vaisius, aptarinėjo jų įvairovę, savybes, jų neįprastumą (morkos išaugusios net su trimis šaknimis, didžiuliai burokai, moliūgai).Vaikai sužinojo apie rudens gėrybių naudą sveikatai, mokėsi rūšiuoti, skaičiuoti, stebėjo sėklų įvairumą, dydį. 

 

 

 

NETRADICINIO UGDYMO PAMOKA

Rugsėjo 29 dieną. Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos IIIg klasės mokiniai su mokytoja Julija Greviškiene lankėsi Biržų „Sėlos“ muziejuje, kuriame vyko netradicinio ugdymo pamoka „Neblėstanti Radvilų giminės šlovė“.  Sužinojome, kad 1575 m. buvo pradėta statyti Biržų pilis, užtvenkus  Apaščios ir Agluonos upių santaką. Tai didžiausia ir stipriausia tuo metu Lietuvoje itališkojo tipo bastioninė pilis. Ją pastatė Kristupas Radvila Perkūnas. Kristupo Radvilos Perkūno pilis gynė ne tik Biržų valdas, bet ir šiaurinę LDK sieną. 1625 m. buvo Švedų sugriauta, o vėliau net trijų kartų Radvilų atstatinėta. XVIII a. pradžioje tvirtovės pastatai buvo vėl Švedų išsprogdinti. Ir tik beveik po 300 metų naujam gyvenimui prikelti nauji tvirtovės rūmai, arsenalas, medinis tiltas. Biržų valdos Radvilų rankose išbuvo per 350 metų, o Biržų kunigaikštystė buvo didžiausia ir ilgiausiai gyvavusi privati valda LDK istorijoje.  Radvilos buvo vieni iš įtakingiausių XVI – XVII a. LDK giminių.

Tai buvo įvadinė lietuvių kalbos ir literatūros pamoka pradedant skaityti Jono Radvano kūrinį „Radviliada“. Manau, kad susipažinę su istorine Radvilų gimine, mums gimnazistams, bus lengviau skaityti, analizuoti bei suprasti šį Lietuvos renesanso laikotarpio kūrinį. 

  

Judrioji diena Vabalninko miesto parke

Rugsėjo 16 – 22 dienomis visa Europa minėjo judumo savaitę. Europos judumo savaitė yra didžiausia tvaraus judėjimo kampanija pasaulyje. Įvairių renginių metu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į judėjimo naudą žmogaus fizinei bei psichinei sveikatai. Biržų rajono Vabalninko Balio Sruogos gimnazija taip pat aktyviai dalyvauja šioje kampanijoje jau ne vienerius metus. Tad ir šių metų rugsėjo 24 d. jau nuo pat ryto Vabalninko miesto parke netrūko smagaus šurmulio ir veiksmo – vyko Judrioji diena, kurioje dalyvavo visa gimnazijos bendruomenė.

Į rudeniškomis spalvomis nusidažiusį Vabalninko miesto parką nuo pat ryto žygiavo ryškiaspalvėmis liemenėmis ir nuotaikingomis šypsenomis pasipuošę gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus vaikai. Juos į smagią mankštą kvietė bene žinomiausias Lietuvos piratas – Flintas. Vaikai kilnojo rankas ir kojas, dainavo, šokinėjo. Nė minutės atsikvėpti neturėjo. Kiek vėliau smagiai pajudėti ir vieną kitą užduotėlę įveikti buvo pakviesti ir pradinių klasių mokiniai. O nuo 12 val. į parką sugūžėjo ir likusieji Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos mokiniai.

Vabalninko miesto parko estradoje 5–8, Ig–IIg, IIIg–IVg klasių mokinių bei auklėtojų jau laukė Judriosios dienos organizatoriai – fizinio ugdymo mokytojai – Vidas Jatulevičius ir Jūratė Bartaševičienė. Įdomu tai, kad prie Judriosios dienos organizavimo prisidėjo ir patys mokiniai. Kiekviena klasė buvo paprašyta sugalvoti po judriąją užduotį. Ją pristatyti kitų klasių mokiniams. Taip galiausiai buvo sudaryta visa grandinė užduočių. Auklėtojos taip pat turėjo darbo – prižiūrėjo, kad kiekvienas mokinys sąžiningai išbandytų savo jėgas visose rungtyse.

Mokiniai atliko įvairiausias užduotis: „sodino ir nukasinėjo“ bulves, su žolės ritulio lazdomis varėsi kamuolį, šokinėjo per lankus, prisiminė, kaip smagu šokinėti per šokdynę, žaidė „Tik tak“ žaidimą, su skrybėle gaudė kamuoliukus, mušinėjo rakete teniso kamuoliuką ir bandė jį nunešti iki dėžutės. O kad linksmiau būtų rungtyniauti, muzikiniu fonu pasirūpino IIg klasės mokiniai – Tomas Kvietkauskas ir Marius Rudis.

Ir nors laimėjusių nei pralaimėjusių tą dieną niekas neskaičiavo, svarbiausias dienos tikslas visgi buvo pasiektas – neliko nei vieno mokinio, kuris bent šiek tiek nebūtų pajudėjęs ir visų rungčių išbandęs. Visiems dalyviams buvo įteiktos padėkos bei gardžios vaišės.

  

  

   

Pradinukai aktyviai dalyvavo Judriosios dienos Vabalninko miesto parke veiklose. Vyko netradicinė šokio pamoka ketvirtokams.

  

  

Ikimokyklinis skyrius smagiai rytmetį Vabalninko miesto parke leido su šauniausiu piratu Flintu.
   

„Baltų ženklų“ paroda

Vabalninko miesto Žolinės aikštėje veikia paroda „Baltų ženklai“. Rudens derliaus šventės proga surengti šią parodą pakvietė Biržų kultūros centro Vabalninko skyrius.

Gausiausią baltų ženklų kolekciją (devyni darbai) pristatė Biržų r. Vabalninko Balio Sruogos gimnazija. Po vieną darbą pagamino 5-IV g klasių mokiniai ir 2 klasė. Tai bendras mokinių, klasės vadovų, technologijų mokytojo Sigito Kuginio, kai kurių klasių mokinių tėvų darbo rezultatas.

Parodoje galima atpažinti ugnies, žvaigždės, žemės, dangaus, saulės, šviesos, laiko, vėjo  ir kitus simbolius. Ženklai, simbolių raštai įkūnija savyje mistines, sakralines vertybes. Tai yra raktas, padedantis perprasti kultūrą. O ši paroda yra tarsi kvietimas drauge perskaityti protėvių paliktus „laiškus“.

  

  

  

 

Rugsėjo 23 d. - Lietuvos žydų genocido atminimo diena

2021 m. minime 80-ąsias Holokausto pradžios Lietuvoje metines. Lietuvoje Holokausto aukos buvo nužudytos netoli jų gyvenamosios vietos. Praktiškai per kelis 1941 m. vasaros ir rudens mėnesius buvo visiškai sunaikintos Lietuvos žydų bendruomenės.

Jau tapo tradicija su 5 klasės mokiniais tą dieną aplankyti Vabalninko žydų sunaikinimo vietą Žadeikiuose, Pasvalio rajone. Apie Vabalninko žydus priminė kartu buvusi Biržų krašto muziejaus Sėla  Vabalninko skyriaus vedėja Vida Skujienė. Gimnazijos mokiniai pagerbė žuvusių atminimą tylos minute ir pagal žydų tradiciją padėjo po lauko akmenuką.

 

Istorijos mokytoja Audronė Štirvydienė

 

Parodėlė „Sodo ponas - pomidoras“

Šiais metais Vabalninko Balio Sruogos gimnazijos jaunieji gamtininkai sugalvojo visus pakviesti  sudalyvauti parodėlėje „ Sodo ponas- pomidoras“. Kaip visada aktyviausi buvo pradinukai. Labai smagu,  kad ir  mokytoja Rasa atnešė pilną  krepšį pomidorų. Pasirodo, kad tai jos hobis- auginti įvairias pomidorų veisles.

Rinkome ir sunkiausią pomidorą. Šiame konkurse dalyvavo net 11 pomidorų. Sunkiausias aštuntoko Jokūbo pomidoras svėrė net 690 gramų. Konkurso nugalėtojai buvo apdovanoti saldžiais prizais.

Pirmo aukšto fojė surengta parodėlė susilaukė nemažo visų dėmesio. Vadinasi gamtininkų būrelio „ Starkus“ narių tikslas pasiektas- susipažinome su pomidorų įvairove.

   

 

Jaunųjų gamtininkų būrelio „ Starkus“ pirmininkė Adriana Keršulytė.

 

Rugsėjo 1-osios g.

 

  

  

 

 
 

Klasė

Vadovas

Kabinetas

5  kl.

Jūratė Bartaševičienė  

27

6  kl.

Lilija Satkevičiūtė

28

7  kl.

Lida Vareikienė

24

8  kl.

Regina Simanavičienė

38

Ig  kl.

Aldona Jatulevičienė

34

IIg  kl.

Audronė Štirvydienė

29

IIIg  kl.

Marytė Martinkevičienė

26

IVg  kl.

Vida Gaidelionienė

36

Informacija tėvams
 

PRANEŠIMAS BIRŽŲ RAJONO KRATIŠKIŲ MOKYKLOS-DAUGIAFUNKCIO CENTRO REORGANIZAVIMAS PRIE BIRŽŲ R. VABALNINKO BALIO SRUOGOS GIMNAZIJOS

BIRŽŲ RAJONO KRATIŠKIŲ MOKYKLOS-DAUGIAFUNKCIO CENTRO REORGANIZAVIMAS, PRIENŲ R. VABALNINKO BALIO SRUOGOS GIMNAZIJOS, PRIENŲ R.

 

Gimnazijos uniformos

Adresas Klaipėdos g. 36, Panevėžys.

 Mob.telefonas:. 8(648)39991

el.paštas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.